niedziela, 14 kwietnia 2013

Tradycyjna potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka z sosem, którą najlepiej przygotowuje moja Mama, a właściwie to tajemnica tkwi w pysznym sosie, nie każdemu wychodzi taki dobry. Pamiętam, jak mój brat mówił, że nie będzie "tego" jadł, a od kiedy spróbował, teraz zawsze pyta o dokładkę. Przepis, który podalam jest oryginalną wersją sosu, mój natomiast byl bez rodzynek i zmniejszą ilością składników.



Składniki: 

- kurczak (np. pałki lub pierś),
- włoszczyzna,
- sól, pieprz do smaku,
 - ryż.
(sos)
-150g masła,
- 1000ml rosołu,
- 3 łyżki mąki,
- 3-4 żółtka,
- 1/2 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny,
- rodzynki (ja nie użyłam),
- sól, pieprz do smaku,
- cukier do smaku.


Gotujemy rosół z kurczaka wg ulubionego przepisu. Ugotować ryż w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.  W rondelku rozpuścić masło, dodać mąke, czyli zrobić białą zasmażkę. Rozporowadzić z rosołem. Żóltka zahartować odrobiną rosołu, roztrzepać i dodac śmietanę lub jogurt. Wycisnąć sok z cytryny i wszyskie składniki wymieszać, przyprawić do smaku. Zagotować. Można dodać rodzynki. Ugotowane mięso obrać. Podawać gorące.


Smacznego, Kasia ; )

4 komentarze:

  1. : )
    Najlepsze rodzynki do sosu to te duże, słodkie- Thompson się nazywają. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam według przepisu,pyszne to mało powiedziane:)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i jutro zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodałam rodzynki. I Potrawka palce lizać! Wyszła w sam raz kwaskowa i w sam raz słodka. Taka jaką jadałam w dzieciństwie na weselach :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)