wtorek, 30 kwietnia 2013

Sernik gotowany z herbatnikami

Sernik gotowany bardzo szybki w przygotowaniu, bez użycia piekarnika. Moja Babcia zawsze przygotowuje taki sernik specjalnie dla mnie i moim zadaniem jest go pokroić, co zawsze kończy się podjadaniem. Oczywiście też biorę na wynos! Mój sernik jest równie pyszny, ale to nie to samo, kiedy zrobi go Babcia jest jakiś smaczniejszy.

Składniki:

- 1 kg twarogu,
- 250g margaryny,
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
- 1/2 szklanki mleka.



+ herbatniki,
   150-200g czekolady,
   1 łyżka masła.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej ułożyć herbatniki (jeden przy drugim).
Margarynę rozpuścić (można w mikrofalówce) i przestudzić. Twaróg zmielić lub zmiksować mikserem na gładką masę, dodać jajka, cukier i cukier wanilinowy i przestudzoną margarynę. Wszystko zmiksować do połączenia się składników.  Przelać do garnka i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszać. Budynie rozpuścić w 1/2 szkl. mleka i wlać do gotującej się masy serowej. Całość zagotować, cały czas mieszając. Gorącą masę serową wylać na herbatniki, wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć pozostałe herbatniki. Odstawić do ostygnięcia. Można polać czekoladą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła). Wstwić do lodówki najlepiej na całą noc. 


Smacznego, Kasia ; )


8 komentarzy:

  1. Sernik gotowany robiłam już kilka razy,jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja nigdy takiego sernika nie robiłam :( pyszne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcine wypieki mają w sobie jakąś magię... :) Sernik pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jakiego sera uzylas do tego sernika?

    OdpowiedzUsuń
  5. super sernik, robilam juz kilka razy za kazdym razem wychodzi inny... pyszniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. myslicie ze sernik dobrze by zniósł zamrożenie ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie mroziłam, ale można mrozić bez obaw :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)