piątek, 19 kwietnia 2013

Filetowane udka kurczaka w miodzie z cebulką

 Filetowane udka kurczaka już były, ale teraz w wersji słodkiej w miodzie z cebulką. Do przepisu można wykorzystać różne rodzaje mięsa. Udka z kurczaka wyszły soczyste, słodkie i bardzo aromatyczne. Naprawdę pyszne, a przepis powstał przez przypadek, bo miało być bez panierki i z miodem.

 

Składniki:

- 500g filetowanych udek z kurczaka,
- 2 łyżki miodu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka oleju,


Filety z udek umyć, przyprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę papryki i miód. Wszystko wymieszać w misce. Cebulę pokroić w paseczki. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i dodać mięso, smażyć na średnim ogniu (uważać, żeby się nie przypaliły). Od czasu do czasu mieszać. Jak mięso będzie podsmażone z dwóch stron
(po ok. 15 minutach), wtedy dodać pokrojoną cebulę. Smażyć razem aż mięso będzie gotowe.


Smacznego, Kasia ; )

3 komentarze:

  1. Filetowane udka, ale śmiesznie! :D ale słodko-słonego kurczaka uwielbiam <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. może śmiesznie!, ale smaczne pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie, proste, a przede wszystkim smaczne danko. Wypróbowałam i będę do tego przepisu wracać, bo wchodzi na stałe do moich "zestawów" obiadowych :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)