piątek, 8 marca 2013

Łosoś w papirusie z brukselką

Łosoś z wykorzystaniem pomysłu na "soszystą pierś z kurzczka" w ziołach prowansalskich, papirus moża użyć nie tylko do piersi z kurczaka, sami spróbujcie. Szybki i pyszny obiad, można zrobić w ciągu 30 minut.

 Składniki:

- 2 kawałki łososia (280g),
- przyprawa Winiary pomysł na papirus w ziołach prowansalskich,
- 150g brukselki,
- 1 łyżka masła,
- bułka tarta(2-3 łyżki),
- pół cytrny,
- sól do smkaku,
- łyżeczka cukru.

W garnku zagotować wodę na brukselkę, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, do gotującej się wody wrzucić umyte i obrane z pierwszych liści brukselki i gotować przez ok. 6-7 min. Wyjąć i odcedzić.
Z papirusem należy postepować podobnie jak z instrukcją na opakowaniu, dla przypomnienia- na początek rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Nie dodawać tłuszczu – nie będzie Ci potrzebny. Umieścić pierś na jednej połowie pergaminu, łososia należy skropić odrobinę cytryną i drugą połową przykryć rybę od góry. Zawiniętego w pergamin łososia położyć na rozgrzanej patelni. Smażyć na małym ogniu. 5-8 minut z każdej strony, w zależności jaką rybę lubimy, jeżeli suchą to smażyć trochę dlużej. Pilnować, żeby się nie przypalił. Przełożyć całość na talerz, pergamin wyrzucic.

Brukselkę podsmażyć na masełku, dodać bułkę tartą, chwilę mieszajc, zdjąć z patelni i podawać z rybą.

* mała rączka nie może doczekać się jedzenia i woła jak zawsze: am, am, am !






Smacznego, Kasia ; )

1 komentarz:

  1. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje palce lizać

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)