niedziela, 31 marca 2013

Babka zebra

Ciasto jest lekkie  i puszyste. Babkę można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem, wszystko zależy od tego, co kto lubi. U mnie znikała szybko bez żadnych dodatków.


 Składniki:
 -5 jajek, 
- 1 szklanka cukru, 
- 3 szklanki i 2 łyżki mąki, 
- 2 łyżki kakao 
- 1 szklanka wody gazowanej, 
- 1 szklanka oleju, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mąkę i proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając szpatułką, do połączenia się składników, bardzo delikatnie. Przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładać na przemian po 2-3 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Piec ok. 50 w temperaturze 180ºC.  



Smacznego, Kasia ; )

2 komentarze:

  1. Dawno nie robiłam zebry..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu wygląda obłędnie! Zrobię, jak odpocznę od świąt.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)