czwartek, 21 listopada 2013

Zawijańce schabowe z pieczarkami i serem

Pomysł na obiad z wykorzystaniem kotletów schabowych w innej wersji niż tradycyjnej.

Składniki:

- 4 kotlety schabowe,
- 300g pieczarek,
- 4 plastry żółtego sera,
- buła tarta do panierki,
- 1 jajko,
- olej do głębokiego smażenia,
- sól, pieprz do smaku.

+ kilka wykałaczek.

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. W tym czasie przygotować pieczarki, umyć i obrać. Pieczarki pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawić do smaku. Przecedzić przez sitko. Na wcześniej przyprawione kotlety ułożyć po plasterku żółtego sera, łyżkę (lub więcej) pieczarek. Zwinąć, można pomóc sobie wykałaczkami, żeby nic nam nie wypadło ze środka podczas smażenia. Tak przygotowane zawijańce obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć w gorącym głębokim oleju.
Smacznego, Kasia ; )



1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz :)