poniedziałek, 21 października 2013

Domowy makaron do rosołu

 

Domowy makaron na pewno jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie, więc nie muszę nikogo przekonywać, że tradycyjny rosół z domowym makaronem jest przepyszny.

Składniki:


- 250g mąki,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 100ml ciepłej wody.

Przygotowanie, a właściwie rozwałkowanie ciasta będzie dużo łatwiejsze, kiedy ma  się dobry wałek i ciasto się nie przykleja, mój jest sylikonowy, więc także łatwo i szybko się myje. Taki wałek możecie znaleźć w sklepie internetowym EMAKO.PL Dostępny w różnych kolorach i przystępnej cenie. Wałek sylikonowy na pewno sprawdzi się w każdej kuchni.







Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i  odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił. Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować ok. 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.

 
Smacznego, Kasia ; )

3 komentarze:

  1. Jak dla mnie, rosół tylko z makaronem własnej roboty! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie próbowałam sama robić, a kojarzy mi się wybitnie z domowymi smakami i z dzieciństwem:)
    dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)