środa, 13 listopada 2013

Rolada kakaowa z kremem mascaropone i śmietaną

Składniki:

- 3-4 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

(krem)
- 250g serka mascarpone,
- 250ml śmietany kremówki,
- 2-3 łyżki cukru pudru,

+ brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę
+ kawałek czekolady do starcia.


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Suche składniki wmieszać  delikatnie do ubitej masy, tylko do połączenia się składników. Blachę (ja użyłam standardowej dużej blachy z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 12-15 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę (lniany ręczniczek kuchenny), zdjąć papier do pieczenia i zwinąć. Odstawić do ostudzenia.

Krem mascaropne i śmietanę kremówkę zmiksować, dodać cukier puder, cały czas miksując na gładki puszysty krem.

Wystudzoną roladę rozwinąć, na biszkopt ułożyć owoce - brzoskwinie pokrojone w kostkę. Na owoce wyłożyć 2/ 3 kremu. Zwinąć i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Po schłodzeniu posmarować wierzch pozostałym kremem, posypać startą czekoladą i podawać.

Smacznego, Kasia :)
 

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)