środa, 3 lipca 2013

Makaron farfalle (kokardki) z kurczakiem w sosie pomidorowym

Szybkie danie makaronwe z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym.

 Składniki:

- 200g makaronu farfalle (kokardki),
- ok. 300g pieczarek,
- 1 średni filet z kurczaka,
- 1 cebula
- ser żółty (opcjonalnie),
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól, pieprz do smaku
 (sos)
- mały koncenrat pomidorowy,
- 300ml wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego


Makaron ugotować w osolonej wdzie według przepisu na oopakowaniu. Odcedzić i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju rzepakowym. Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić do smaku sola i pieprzem, dodać do cebuli i dalej smażyć. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Dodać do usmązonej piersi z kurczaka, podsmażyć. Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, wymieszać i dodać do pozostałych składników. Wymieszać i zagotować. Dodać ugotwany makaron, wymieszać. Nałożyć do miseczek i posypać startym żółtym serem. 

Smacznego, Kasia ; )

5 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda ten makaron:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mocno zachęcająco, zapraszam do siebie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm! Ale to musi być pyszne! Kocham makaron w każdej wersji!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)