środa, 13 lutego 2013

Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Przepis jest bardzo prosty, a do tego ciasto jest bardzo smaczne. Do sezonu truskawkowego jeszcze daleko, a ja mam do zaprezentowania przepis z truskawkami.  Ciasto smakuje wyśmienicie. 


                                                 Składniki na biszkopt: 

- 5-6 jajek ( w zależności o wielkości),
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki ,
- 1  łyżeczka proszku do pieczenia.

 Składniki na krem: 

- 1 opakowanie budyniu,
- 500ml mleka,
- 2 łyżki mąki,,
- 3 łyżki cukru pudru
- 200g masła,

Przygotuj jeszcze:

- 500g truskawek
            - 2 galaretki truskawkowe
- 3/4l wody

Biszkopt:
Białka odzielić od żółtek i  ubić na sztywno. Ubijać stopniowo dosypywać cukier, a potem po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero, kiedy poprzednie połączy się z masą). Następnie po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką. Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekrnika do 180 st.C i piec przez 25-30 minut. Piekarnik wyłączyć i otworzyć, blachę z ciastem zostawić w nim jeszcze przez ok. 10 minut, żeby ciasto nie opadło. Ostudzić.
 
Krem buyniowy: 
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki i cukru. Garnek przykryć folią spożywczą, żeby nie powstała "skorupka" i zostawić do ostygnięcia. Dodać miękkie masło, a potem po łyżce dodawać zimny budyń, utrzeć na gładką masę.
Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Truskawki umyć i obrać z szypułek, ułożyć na budyń.
  Zalać tężejącą galaretką (przygotowaną z 2 opakowań galaretki rozpuszczonej w 3/4l wody - mniej niż napisane jest na opakowaniu).
Wstawić do stężenia do lodówki. 

Smacznego, Kasia : )

 

4 komentarze:

  1. zrobilam to 10 minut temu i wstawilam do lodowki jezeli smakuje tak genialnie jak wyglada to genialny przepis :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)