wtorek, 12 lutego 2013

Mini karpatki z kremem

Składniki na ciasto: 

- 1/4l wody (1 szklanka),
- 125g margaryny,
- 5-6 jaj (w zależności od wielkości),
- 1 szkl. mąki pszennej (150g).

Skłaniki na krem:

- krem karpatka (Delecta 250g)
- 500ml mleka,
- 200g masła.



Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i chwilę gotować, rozcierając dokładnie masę. Odstawić do ostygnięcia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno jaja i miksować około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nakładać łyżką tworząc owalne kształty, na wcześniej wsymarowaną tłuszczem i posypanej mąką blaszce. Pieczemy ok. 20-25 minut, w temperaturze ok. 180°C, o uzyskania złotego koloru. Upieczone i wystudzone ciastka przełożyć przygotowanym kremem, można posypać cukrem pudrem. 

Przygotowywać krem z przepisu  na opakowaniu, tj. z 500ml mleka odlać 1 szklankę. Rozprowadzić w niej zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotowaać. Do gotującego się mleka  wlać rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotować, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po dokłanym wystudzeniu zmiksować masę z miękkim tłuszczem.


Smacznego, Kasia : )



 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :)