środa, 11 grudnia 2013

Pierniczki świąteczne z lukrem

Przepis na świąteczne pierniczki z lukrem. Przepisów na pierniczki jest bardzo dużo, na pewno każdy ma swój ulubiony przepis na pierniki, a jaki jest Wasz przepis na pierniczki?

Składniki:

(ok.25-30 sztuk)

- 250g mąki,
- ok.20g  zmielonych przypraw korzennych lub przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao,
- 150g schłodzonego masła,
- 1/2 szklanki miodu,
- 2 żółtka,

Lukier:
- 1 białko,
- 1-1,5 szklanki cukru pudru,

Mąkę, przyprawy korzenne lub przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, kakao i cukier puder przesiać i wymieszać. Dodać posiekane schłodzone masło, rozetrzeć palcami (jak kruszonkę), wlać miód, żółtka i zagnieść gładkie ciasto bez grudek. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę (można też chłodzić przez całą noc). Po wyjęciu z lodówki zagnieść ponownie ciasto, podsypując mąką, rozwałkować dosyć cienkie ciasto (grubość ok. 0.5cm). Z ciasta wycinać pierniczki w różnych kształtach, pozostałe ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować i wycinać pierniczki, tak by zostało nam jak najmniej ciasta. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st. C przez ok. 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości naszych pierniczków.

 

Lukier: Białko roztrzepać mikserem, dodać cukier puder w takiej ilości by masa była gęsta.

 

Udekorować pierniczki lukrem, można użyć barwników i kolorowych perełek itp.

Smacznego, Kasia;)

 

 

 

  

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)