Składniki:
- 250g mąki (ok.1,5 szklanki),- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- cukier wanilinowy,
- ok. 200g cukru,
- 200ml oleju,
- 250ml jogurtu naturalneg lub maślanki,
- 3 jajka,
+ gorzka lub mleczna czekolada (150g)
+ dowolna posypka
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Mąkę i kakao przesiać, następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać olej, jogurt (maślankę) i lekko roztrzepane widelcem jajka. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Tortownicę (śr. 20 -21) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i włożyć do nagrzaneg piekarnika. Piec ok. 50 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i posypać posypką.
Smacznego, Kasia ; )
To ciasto przypomina mi smak z dzieciństwa, moja mama czesto robiła podobne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jak u Mamy :)
Usuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńciasto w piekarniku....jestem ciekawa efektu!!
OdpowiedzUsuńJa rownież czekam na efekt końcowy :)
UsuńMMMMM....CIASTO W PIERARNIKU..JESTEM CIEKAWA REZULTATU..:)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam wszystko co czekoladowe:)
OdpowiedzUsuńA jak dodam oliwę zamiast oleju to coś zmieni ?
OdpowiedzUsuń