środa, 10 kwietnia 2013

Sernik z mlekiem

Sernik jest puszysty i lekko wilgotny. Idealny deser, oczywiście najlepiej przygotować 1 dzień przed podaniem, kiedy całż noc spędzi w lodówce, bo po tym czasie sernik ma odpowiednią konsystencję. 

Składniki:

- 1000g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki margaryny lub masła (125g),
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka, 4 żółtka (białek nie wyrzucamy),
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 szklanka śmietany kremówki (można pominąć),
- 1 łyżka cukru pudru.


Masło lub margarynę utrzeć z żółtkami mikserem aż będzie puszyste. Dodać cukier, następnie tawróg i dalej ucierać, wbić jajka, wsypać budyń śmietankowy i wlać mleko, zmiksować tylko do połączenia składników. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Nie martwić się, że masa serowa jest za rzadka, ale taka ma być. Tortownicę wyłozyć papierem do pieczenia, przełożyć masę serową i wyrównać szpatułką. 
Piec w temp. 170ºC przez ok. 60 minut. Ubić pianę z białek i dodać cukier puder. Po ok. godzinie wyjać placek, szybko rozłożyć pianę na gorącym serniku i piec jeszcze ok.15-20min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, potem włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. 











Smacznego, Kasia ; )


 

4 komentarze:

  1. najlepiej na noc-mmmm. a jak głodek w nocy spałaszuje to co.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny :) lubię serniczki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez Lubie serniki są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na wyjątkowo delikatny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)