Składniki:
- 500g mięsa mielonego,- 350g pieczarek,
- 1 cebula,
- puszka pomidorów 400g,
- 150g żółtego sera,
- 2 łyżki bułki tartej,
- jajko,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
(naleśniki)
- 2 szklanki mleka,
- 3 jaja,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody gazowanej.
Mąkę przesiać, dodać mleko, 3 jaja, szczyptę soli i wymieszać wszystkie składniki. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z odrobiną oleju, smażyć obustronnie.
Mięso mielone przyprawić, wbić jajko, dodać bułkę tartą i wymieszać (najlepiej widelcem), smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej. Jak mięso będzie gotowe dodać puszkę pomidorów i podgrzewać na małym ogniu. Cebulę obrać i pokroić, pieczarki umyć, obrać i pokroić w dowolny sposób. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju lub masła i wrzucić cebulkę, po chwili dodać pokrojone pieczarki. Usmażone pieczarki z cebulką dodać do mięsa mielonego. Wszystko wymieszać. Na każdym naleśniku układać farsz i zwinąć. Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posmarować odrobiną sosu pomidorowego i zetrzeć żółty ser na tarce. Podpiec ok. 10 min w temp. 200 stpni C (do momentu aż ser się rozpuści).
Smacznego, Kasia ; )
Ile pysznego farszu i sera! <3 Aż ślinka mi cieknie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń