Składniki na biszkopt:
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 1 opakowanie budyniu,
- 500ml mleka,
- 2 łyżki mąki,,
- 3 łyżki cukru pudru
- 200g masła,
Przygotuj jeszcze:
- 500g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 3/4l wody
- 3/4l wody
Biszkopt:
Białka odzielić od żółtek i ubić na sztywno. Ubijać stopniowo dosypywać cukier, a potem po jednym żółtku (każde
kolejne dodawać dopiero, kiedy poprzednie połączy się z masą). Następnie
po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać
delikatnie łyżką. Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekrnika do 180 st.C i piec przez 25-30 minut. Piekarnik
wyłączyć i otworzyć, blachę z ciastem zostawić w nim jeszcze przez
ok. 10 minut, żeby ciasto nie opadło. Ostudzić.
Krem buyniowy:
Budyń przygotować wg przepisu na
opakowaniu z dodatkiem mąki i cukru. Garnek przykryć folią spożywczą,
żeby nie powstała "skorupka" i zostawić do ostygnięcia. Dodać miękkie masło, a potem po łyżce dodawać zimny budyń, utrzeć na gładką masę.
Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Truskawki umyć i obrać z szypułek, ułożyć na budyń.
Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Truskawki umyć i obrać z szypułek, ułożyć na budyń.
Zalać tężejącą galaretką (przygotowaną z 2 opakowań galaretki rozpuszczonej w 3/4l wody - mniej niż napisane jest na opakowaniu).
Wstawić do stężenia do lodówki.
fajne
OdpowiedzUsuńzrobilam to 10 minut temu i wstawilam do lodowki jezeli smakuje tak genialnie jak wyglada to genialny przepis :) !
OdpowiedzUsuńmniam ;-)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuń