Zacznę od tego, że to był mój pierwszy sernik zrobiony samodzielnie. Przygotowanie tego sernika jest bajecznie proste i każdy może go bardzo szybko zrobić sam. Zaletą jest też to, że nie trzeba specjalnie przygotowywać spodu tego sernika. Wyszedł świetny - szczerze polecam !
Składniki:
- 1,5kg twarogu,
- 2 jajka,
- 5 żółtek (białek nie wyrzucamy),
- 1/2 kostki margaryny lub szklanka oleju,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 budynie (śmietankowe lub waniliowe),
- 1/2 szklanki śmietany,
- cukier waniliowy.
Składniki na piankę:
- 5 białek,
- 3-4 łyżki cukru pudru.
Przygotuj tortownicę, wyłóż dno papierem do pieczenia.
Twaróg mielimy dwa razy, ja użyłam akurat miksera. Do twarogu dodajemy kolejno jajka, cukier, tłuszcz(margarynę lub olej), cukier waniliowy i budynie - mieszamy cały czas miksrem, na głdką masę. Gotową masę wylewamy na przyfotowaną wcześniej tortownicę.
Wkładamy masę serową do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, w 180°C.
W tym czasie z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru. Pianę samrujemy na upiecoznym cieście, ponownie wkładamy do piekarika na 20-25 minut.
Smacznego, Kasia ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :)