Składniki:
- 500g mąki pszennej chlebowej,- szczypta soli,
- 60g masła,
- 5 łyżek cukru,
- 28g świeżych drożdży,
- 3 jajka,
- 250ml mleka
(kruszonka)
- 30-40g masła,
- 40g cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej.
Ze świeżych drożdży zrobić wcześcniej rozczyn. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier i wmieszać rozczyn. Dodać roztrzepane 2 jajka, mleko i roztopione masło. Wyrabiać 5-7minut, Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, odrywać niewielką ilość ciasta i formować kulki. Bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub oprószonej mąką. Przykryć i dostawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonka. Piec w 200 st.C ok, 20-25 minut. (można przykryć foplią aluminiową podczas poieczenia)
(kruszonka)
Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Smacznego, Kasia ; )
I takie bułeczki moczyć w truskawkach ze śmietaną o. :)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować;) Pozdrawiam; )
UsuńTaka bułeczka z masłem orzechowym <3 albo z Nutellą....albo z miodem...mm <3
OdpowiedzUsuńSłodko, słodko, słodko ;) to co lubimy najbardziej; )
UsuńTakie bułeczki z masełkiem i konfiturą... pycha! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się - pycha :))
UsuńDrożdżówki z kruszonką, jakie moje oczy smakowitości widzą! Najlepsze, takie świeżutkie i jeszcze cieplutkie:)
OdpowiedzUsuń