Składniki:
- 2 duże filety z dorsza ze skórą,- mąka do obtoczenia,
- sól, pieprz do smaku,
- cytryna
- olej do smażenia
- frytki (200g)
- dowolne surówki (starta marchew, kapusta kiszoma.. .)
- wino Celebro
Filety z dorsza przyprawić do smaku, skropić lekko cytryną, obtczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smazyć filety z obu stron.
Podawać z frytkami i ulubionymi surówkami.
Do smażonej ryby polecam wino Celebro, które podkreśli smak ryby. Potrwa najlepiej smakuje z winem Celebro Spain - wino Celebro Spain to białe, półwytrawne wino oddające niesamowity charakter winnic zatopionych w gorącym słońcu Hiszpanii. Łagodne i orzeźwiające w smaku, z przyjemnym finiszem. Najlepiej podawać w temp. 10-12 oC. Idealne do ryb i owoców morza.
Smacznego, Kasia ; )
moja ulubiona rybka:)
OdpowiedzUsuńmoja też, uwielbiam dorsza
OdpowiedzUsuń