środa, 4 września 2013

Filety z dorsza z frytkami

Składniki:

- 2 duże filety z dorsza ze skórą,
- mąka do obtoczenia,
- sól, pieprz do smaku,
- cytryna
- olej do smażenia

- frytki (200g)
- dowolne surówki (starta marchew, kapusta kiszoma.. .)
- wino Celebro 

Filety z dorsza przyprawić do smaku, skropić lekko cytryną, obtczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smazyć filety z obu stron. 
Podawać z frytkami i ulubionymi surówkami. 


Do smażonej ryby polecam wino Celebro, które podkreśli smak ryby. Potrwa najlepiej smakuje z winem Celebro Spain - wino Celebro Spain to białe, półwytrawne  wino oddające niesamowity charakter winnic zatopionych w gorącym słońcu Hiszpanii. Łagodne i orzeźwiające w smaku, z przyjemnym finiszem. Najlepiej podawać w temp. 10-12 oC. Idealne do ryb i owoców morza. 
Smacznego, Kasia ; )

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz :)