Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 jajko,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju,
- 2 cebule,
- pieczarki (250g),
- olej do smażenia.
Cebulę pokroić w małą kosteczke zeszklić na oleju. Pieczarki umyć i obrać, pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli, chwilę podsmażyć, odsatwić.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołek wbić jajko, wlać wodę i wymieszać łyżką. Połaczyć
składniki i wyłożyć na podsypaną mąką blat (stolnicę). Zagnieść gładkie nieklejące się ciasto, w razie konieczności podsypywać mąką. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Wyjąć ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować cieniutko (2-3mm). Wycinać kółka formką do pierogów lub szklanką. Na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złozyć foremkę na pół (zlepić dokładnie brzegi pierożków). Ukłądać na deskę, przykryć do czasu gotowania aby nie wyschły.
W garnku zagotować osoloną wodę, do wrzącej wody wrzucać partiami pierożki. Gotować ok 2 - 2,5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Drugą cebulkę zeszklić na oleju, pierogi można podsmazyć z cebulką lub po prostu je polać podsmażoną cebulką.
* Do przygotowania ciasta polecam wałek, pokryty silikonem, który sprawia, że ciasto się nie klei i łatwo się wałkuję, dlatego nie trzeba dodatkowo podsypywać ciasta mąką. Dostępny w różnych kolorach i niskiej cenie w sklepie EMAKO.PL
Smacznego, Kasia ; )
Pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuń