Składniki:
(ok.25-30 sztuk)- 250g mąki,
- ok.20g zmielonych przypraw korzennych lub przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao,
- 150g schłodzonego masła,
- 1/2 szklanki miodu,
- 2 żółtka,
Lukier:
- 1 białko,
- 1-1,5 szklanki cukru pudru,
Mąkę, przyprawy korzenne lub przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, kakao i cukier puder przesiać i wymieszać. Dodać posiekane schłodzone masło, rozetrzeć palcami (jak kruszonkę), wlać miód, żółtka i zagnieść gładkie ciasto bez grudek. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę (można też chłodzić przez całą noc). Po wyjęciu z lodówki zagnieść ponownie ciasto, podsypując mąką, rozwałkować dosyć cienkie ciasto (grubość ok. 0.5cm). Z ciasta wycinać pierniczki w różnych kształtach, pozostałe ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować i wycinać pierniczki, tak by zostało nam jak najmniej ciasta. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st. C przez ok. 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości naszych pierniczków.
Lukier: Białko roztrzepać mikserem, dodać cukier puder w takiej ilości by masa była gęsta.
Udekorować pierniczki lukrem, można użyć barwników i kolorowych perełek itp.
Smacznego, Kasia;)
Chyba skorzystam z Twojego przepisu :) wyglądają zachęcająco
OdpowiedzUsuńMusisz wypróbować; )
UsuńWyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuń