Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki cukru ,
- 4 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 2-3 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 szklanki mąki ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- orzechy włoskie (lub inne).
Margarynę, mleko, kakao, przyprawę do piernika i cukier, włożyć do rondelka i gotować do momentu aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka. Ostudzić.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z ostudzoną masą. Białka oddzielić od żółtek, dodawać do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20X20cm wylać ciasto, posypać orzechami i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego, Kasia ;)