Składniki:
- kurczak (np. pałki lub pierś),- włoszczyzna,
- sól, pieprz do smaku,
- ryż.
(sos)
-150g masła,
- 1000ml rosołu,
- 3 łyżki mąki,
- 3-4 żółtka,
- 1/2 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny,
- rodzynki (ja nie użyłam),
- sól, pieprz do smaku,
- cukier do smaku.
Gotujemy rosół z kurczaka wg ulubionego przepisu. Ugotować ryż w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąke, czyli zrobić białą zasmażkę. Rozporowadzić z rosołem. Żóltka zahartować odrobiną rosołu, roztrzepać i dodac śmietanę lub jogurt. Wycisnąć sok z cytryny i wszyskie składniki wymieszać, przyprawić do smaku. Zagotować. Można dodać rodzynki. Ugotowane mięso obrać. Podawać gorące.
Smacznego, Kasia ; )
: )
OdpowiedzUsuńNajlepsze rodzynki do sosu to te duże, słodkie- Thompson się nazywają. Pycha.
Zrobiłam według przepisu,pyszne to mało powiedziane:)))))
OdpowiedzUsuńUwielbiam i jutro zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńJa dodałam rodzynki. I Potrawka palce lizać! Wyszła w sam raz kwaskowa i w sam raz słodka. Taka jaką jadałam w dzieciństwie na weselach :) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń