niedziela, 20 października 2013

Zupa ogórkowa na żeberkach

 Pyszna zupa ogórkowa, idealnie kwaskowata i doskonale rozgrzewająca organizm jesienną porą roku. Podawać z żeberkami i chlebkiem, bo tak jest najsmaczniej :)

Składniki:

- 500-800g żeberek,
- 500g ogórków kiszonych,
- 6 marchewek (lub więcej),
- por,
- 1 duża pietruszka,
- kawałek selera,
- 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej),
- sól, pieprz do smaku,
- 1/2 szklanki gęstej śmieatny,
- 2 łyżki mąki,
- 3-4 litry wody,
- inne przyprawy.

Warzywa obrać, umyć i pokroić w paski, a ziemnaki w kostkę. Mięso umyć i wrzucić do gotującej się wody, dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Przyprawić zupę do smaku. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce.  Dodać do zupy starte ogórki i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę, należy dolać trochę pozostałej wody z ogórków. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dolać do zupy.
Smacznego, Kasia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz :)