Składniki:
- 500-800g żeberek,- 500g ogórków kiszonych,
- 6 marchewek (lub więcej),
- por,
- 1 duża pietruszka,
- kawałek selera,
- 5-6 dużych ziemniaków (lub więcej),
- sól, pieprz do smaku,
- 1/2 szklanki gęstej śmieatny,
- 2 łyżki mąki,
- 3-4 litry wody,
- inne przyprawy.
Warzywa obrać, umyć i pokroić w paski, a ziemnaki w kostkę. Mięso umyć i wrzucić do gotującej się wody, dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Przyprawić zupę do smaku. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce. Dodać do zupy starte ogórki i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę, należy dolać trochę pozostałej wody z ogórków. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dolać do zupy.
Smacznego, Kasia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz :)