czwartek, 10 października 2013

Sernik z murzynkiem i polewą czekoladową

Pyszne ciasto na specjalną okazję - 100 post opublikowany na blogu.
Murzynek i sernik to idealne połączenie.  Murzynek z przepisu, który pojawił się już na blogu, przepis znajdziecie tutaj -> Murzynek z polewą czekoladową.

Składniki: 
(Murzynek -ciasto czekoladowe)
- 1 kostka margaryny,
- 1/2  szklanki mleka,
- 1,5 szklanki cukru ,
- 4 jajka,
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki mąki ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.




(Masa serowa)




- 500g twarogu (lub więcej), zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej, 
- 40g miękkiego masła. 
+ 1/2 szklanki wiórkow kokosowych.

(Murzynek - ciasto czekoladowe)

Margarynę,  mleko, kakao i cukier włożyć do rondelka i gotować do momentu aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka. Ostudzić. 

Z powstalej masy odlac 2/3 szklanki (z tego powstanie polewa), reszte masy wymieszać z przestaną mąką i proszkiem do pieczenia. 

  Dodawać do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie do ciasta.

(Masa serowa)

  Białka oddzielić od żółtek.  Twaróg zmiksować z cukrem, dodać żółtka, mąkę i miękkie masło. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie do masy serowej. 
Tortownicę o śr.  26cm (można wyłożyć papierem do pieczenia). Ja niczym nie wykładałam, użyłam tortownicy firmy emako.pl z powłoką non-stick, która zapobiega przywieraniu.

Tortownica firmy EMAKO.PL

Do tortownicy wyłożyć 3/4 ciasta czekoladowego, na ciasto wyłożyć masę serowa - najlepiej łyżkai na wierzch wyłożyć resztę ciasta czekoladowego.

Piec w temp. 180°C  ok. 50 minut. Upieczone i lekko przestudzone ciasto polać odłożona wcześniej polewą i posypać wiorkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. 



Smacznego, Kasia ; )

7 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)