Domowy makaron na pewno jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie, więc nie muszę nikogo przekonywać, że tradycyjny rosół z domowym makaronem jest przepyszny.
Składniki:
- 250g mąki,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 100ml ciepłej wody.
Przygotowanie, a właściwie rozwałkowanie ciasta będzie dużo łatwiejsze, kiedy ma się dobry wałek i ciasto się nie przykleja, mój jest sylikonowy, więc także łatwo i szybko się myje. Taki wałek możecie znaleźć w sklepie internetowym EMAKO.PL Dostępny w różnych kolorach i przystępnej cenie. Wałek sylikonowy na pewno sprawdzi się w każdej kuchni.
Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił. Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować ok. 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.
Smacznego, Kasia ; )
uwielbiam taki domowy makaron!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie, rosół tylko z makaronem własnej roboty! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam sama robić, a kojarzy mi się wybitnie z domowymi smakami i z dzieciństwem:)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis!