Skałdniki:
- 1/2 kostki masła lub margaryny,- 2/3 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 3-4 jajka,
- 10 łyżek mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-3 brzoskwinie.
+ cukier puder do oprószenia.
Masło zmiksować z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodawać po kolei jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę do pozostałych składników i wymieszać delikatnie do płączenia się składników,
. Tortownicę o śr. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, ułożyć na wierzch pokrojone owoce (najlepiej świeże owoce układać skórką do dołu). Piec w 180 st.C. przez ok. 40 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego, Kasia ; )
Proste ciasta są najlepsze, smakują każdemu:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta ucierane z owocami:) pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPuszyste i brzoskwiniowe,porywam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI znowu fajne zdjęcia :) Ładnie puszyste Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis:) Ciasto piekę bardzo często, tylko białka ubijam osobno, wychodzi bardziej puszyste i pięknie wyrasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam