Ciasto przygotowałam w tortownicy z przygrywką firmy EMAKO.PL , która otrzymałam do testowania w ramach współpracy z firmą emako.pl
Składniki:
(ciasto kokosowo-makowe)- 6 białek
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka maku surowego,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
(krem budyniowy)
- 500ml mleka,
- 2 opakowania budyniu,
- 200g masła.
- 100g czekolady lub polewa czekoladowa,
- okrągłe biszkopty,
- 3/4 szklanki alkoholu,
- rodzyni do ozdoby.
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe i mak, wymieszać. Ciasto wylać do formy i piec w temp. 180 st.C ok. 30 minut.
Przygotować krem budyniowy:
Z 500ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w niej zawartośc torebek, resztę mleka zagotować. Dogotującego się mleka wlać rozprowadzony proszek i ciągle mieszając, zagotować. Ostudzony budyń zmiksować z miękkim tłuszczem.
Krem położyć na upieczony spód.
Na krem układać namoczone biszkopty w wódce, na każdy biszkopt ułożyć rodzynkę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać biszkopty.
Specjalna powłoka z technologią non-stick zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków, dzięki czemu tortownicy nie musiałam niczym smarować ani wykładać papierem.
Dołączona do kompletu przykrywka z rączkami ochroni je również przed wysychaniem, idealnie sprawdza sie w lodówce - skutecznie zapobiegnie też przesiąkaniu do wewnątrz niemiłych zapachów z lodówki, pokrywka z rączką umożliwi transportowanie. Łatwo się myję i bez problemu można myć w zmywarce. Dostępne w niskiej cenie w sklepie EMAKO.PL - polecam tortownicę w 100% na pewno bedziecie zadowoleni z zakupu.
Smacznego, Kasia ; )
uwielbiam to ciasto :D
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie!: )
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i super nazwa :)
OdpowiedzUsuńale szałowo się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńhaha przyciągnęła mnie tu nazwa:D ale widać nie tylko nazwa jest fajna:D przepis bardzo na tak:))
OdpowiedzUsuńŚwitnie sie prezentuję :) nie robiła tego ciasta, ale pijaka, myślę, że jest bardzo podobne :) Pozdrówka
OdpowiedzUsuńNie zastanawia Was przepis bez mąki lub proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie mąka i proszek do pieczenia są niepotrzebne. Proszę dokładniej przeczytać przepis, a później komentować. Pozdrawiam, Kasia.
UsuńNie zastanawia. Jest wiele przepisów bez mąki i spulchniaczy.
UsuńCiasto wygląda przepysznie. Proszę mi napisać, jakiej średnicy tortownicy Pani użyła?
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja użyłam tortownicy o średnicy 26cm, można zastąpic ją kwadratowa lub prostokątną blaszką, żeby kawałki ciasta były równe; ) pozdrawiam
Usuń