czwartek, 29 sierpnia 2013

Kluski śląskie ze skwarkami i cebulą

Kluski śląskie podane ze skwarkami i cebulką, można też podać z sosem lub jako dodatek do mięs.

P.S. Zapraszam na KONKURS DO ELFI :)

Składniki:

- 1 kg ziemniaków,
- ok. 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 250g boczku,
- 1 mała cebula czerwona,
- 1 mała  cebula biala,
- 1 jajko,
- sól do smaku

Ziemniaki obrac, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utrzeć na puree za pomoca tłuczka. (ziemniaki najlepsze są te ugotowane poprzedniego dnia) Ziemniaki wyrównać łyżką w garnku, podzielić na 4 części i wyjąć jedną z nich, nasypać mąki do wysokości ziemniaków, wbić  1 jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść gladkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie kulki, formować w dłoni i palcem zrobić dziurkę, odkładać na podsypaną mąką deskę. W garnku zagotować wodę, do gotującej się wody wrzucać partiami kluski i gotować do czasu, aż wypłyną na wierzch, wyjąć z wody i odsączyć.  
Cebulę  obrać i pkroić w malą kosteczkę, zeszklić na oleju. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebule dodać do boczku, wymieszać. Ugotowane kluski śląskie posypać skwarkami z cebulką. 


Smacznego, Kasia ; )

środa, 28 sierpnia 2013

Sernik na zimno na serkach homogenizowanych z porzeczami i galaretką

Szybki w przygotowaniu sernik na zimno na serkach homogenizowanych z porzeczkami i galaretką. Nie potrzeba dużej listy składników, więc jest też  mało kosztowny.

Składniki:

- 450g serka homogenizowanego,
- 200ml śmietany kremówki,
- 3 łyżki żelatyny,
- 3-4 łyżki cukru puru,
- czerwone porzeczki lub inne owoce(200g),
- owocowa galaretka,


Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Następnie dodawać po kolei serki homogenizowane cały czas miksując. Przestudzoną żelatynę wlać do masy serowej miksując na najwyszych obrotach. Tortownicę uszczelnić folią aluminiową i wlać masę serową. Włyżyć do lodówki do stężenia.  W tym czasie przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Na masę serową poukłądać umyte owoce i wylać na wierzch tężejącą galaretkę. Wstawić ponownie do lodówki, podawać aż całośc dokładnie stężeje.


Smacznego, Kasia ; )

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Szaszłyki z kurczaka w panierce kokosowej

 Pierś z kurczaka obtoczona w panierce kokosowej podana w formie szaszłyków. Można podawać je na gorąco lub  na zimno np. z ketchupem, sosem czosnkowym lub ulubionym dipem.

Składniki:

- 500g piersi kurczaka,
- 2 duże jajka,
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych,
- 4 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,

+ patyczki do szaszłyków


Pierś kurczaka dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Nastepnie pokroić pierś w duże kostki. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać wiórki kokosowe i bulkę tartą, wymieszać. Jajka roztrzepać widelcem. Kawałki mięsa nabić na patyczki do szaszłyków, następnie panierowć w jajku i w wiórkach z bułką tartą. Smażyć na niezbyt gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć szaszłyki z patelni, można odłozyć papierowy ręcznik, by dsączyć nadmiar tłuszczu.


 Smacznego, Kasia ; )

środa, 21 sierpnia 2013

Panna Cotta z musem truskawkowym

 Panna cotta to słynny włoski deser. Panna cotta z musem truskawkowym, który można zastąpić innymi ulubionymi owocami.

Składniki (4 porcje):

- 425ml śmietany kremówki,
- 75 ml mleka,
- 40g cukru (lub więcej do smaku),
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g),
 (zamiast cukru można użyć laskę wanilii lub ekstrat z wanilii, ale ja nie miałam)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl. gorącej wody,
 (mus truskawkowy)
- 400g truskawek (lub inne owoce)
- cukier do smaku



Do 1/4 szklanki gorącej wody dodać żelatynę. Chwilę poczekaż by napęczniała i wymieszać do jej rozpuszczenia. 
Do garnka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier i cukier wanilinowy (jeżeli używamy laskę wanilii, to można pominąć cukier waniliowy - z laski wanilii usunąć nasionka i dodać do garnka). Podgrzać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do rozpuszczenia cukru. Gdy zacznię się gotować, zdjąć z palnika.
 Do zagotowanej śmietanki dodać wciąż ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie. Przygotować foremki (ja użyłam filiżanek), przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez minimum 4 godziny w lodówce. 
 



Aby wyjąć panna cottę z pojemniczków (filiżanek), należy zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie. 
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować za pomocą blendera, dodać cukier do smaku (kilka truskawek można odłożyć do ozdoby). Panna cottę podawać z musem truskawkowym.

Smacznego, Kasia ; )

wtorek, 20 sierpnia 2013

Szybka sałatka z serem, pomidorem i ogórkiem

Szybka sałatka, czyli wszystko to, co mamy akurat pod ręką. Możecie dorzucić coś od siebie, na pewno będzie równie pyszna. Świeża, kolorowa i najważniejsze, że smaczna.

Skłądniki: 


-2 duże pomidory, 
- 100g sera,
1 czerwona cebula,
dowolna sałata,
ogórek świeży,
- sos salatkowy paprykowo-ziołowy lub inny,
- 3 łyżki oliwy,
3 łyżki wody,
- grzanki (do posypania).

Sałatę umyć, podzielić na kawałki i ulożyć w misce. Pomidory można sparzyć i obrać ze skóry, pokroić. Ogórka obrać i pokroić w dużą kostkę. Ser pokroić w słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystkie składniki po kolei układać na sałatę. Całość posypać grzankami. Chwilę przed podaniem przygotować sos sałatkowy: wsypać sos do szklanki, dodać 3 łyżki wodu i 3 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Sałatkę polać gotowym sosem.

 Smacznego, Kasia ; )

niedziela, 18 sierpnia 2013

Udziec kurczaka z nutą herbaty o smaku owoców leśnych (Teekanne)

 Kurczak z  nutą herbaty Teekanne Frest Fruit jest naprawdę smaczny i soczysty. Polecam każdemu kto lubi kurczaka ze słodką chrupiącą skórką. Herbata TEEKANNE Forest  Fruit to wyśmienity specjał herbaciany, ekskluzywna mieszanka czarnych herbat dopełniona aromatem malin, jeżyn i czarnej porzeczki. Słodkie aromaty owoców leśnych dodają czarnej herbacie nutę owocowego posmaku, tworząc wyśmienitą kompozycję herbacianą.

Składniki:

- udziec z kurczaka (8 szt),
- 2 torebki herbaty Teekanne Forest Fruit,
- 200ml gorącej wody,
- 1 łyżka miodu,
- sól, pieprz do smaku,
- papryka słodka,
- przyprawa do kurczaka (1-2 łyżki)
- 1 łyżka oleju,

Piekarnik nagrzać do 180st.C. Kurczaka umyć i przyprawić do smaku, dodać miód i olej.  2 torebki herbaty Teekanne Forest Fruit  zalać świeżo zagotowaną wodą (200ml) i zaparzać przez 8 minut. Mięso ułożyć w naczyniu żarooodpornym i zalać zaparzoną herbatą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec przez ok. 1,5 godziny (jeśli mięso będzie szybko się rumienić można przykryć folią aluminiową) aż mięso będzie złociste i miękkie.

Smacznego, Kasia ;)



czwartek, 15 sierpnia 2013

Proste ciasto czekoladowe

 Ciasto czekladowe z polewą czekoladową i posypką, żeby było jeszcze szybciej można po prostu posypać cukrem pudrem.

Składniki:

- 250g mąki (ok.1,5 szklanki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- cukier wanilinowy,
- ok. 200g cukru,
- 200ml oleju,
- 250ml jogurtu naturalneg lub maślanki,
- 3 jajka,

+ gorzka  lub mleczna czekolada (150g)
+ dowolna posypka



Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Mąkę i kakao przesiać, następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać olej, jogurt (maślankę) i lekko roztrzepane widelcem jajka. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Tortownicę (śr. 20 -21) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i włożyć do nagrzaneg piekarnika. Piec ok. 50 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i posypać posypką. 
Smacznego, Kasia ; )

piątek, 9 sierpnia 2013

Kotlety z kalafiora bez mięsa

Dla tych którzy uwielbiają kalafior pod każdą postacią podaję przepis na kotlety z kalafiora bez dodatku mięsa. Można też użyć zamiast kalafiora - brokuły lub po prostu zostać przy tradycyjnych kotletach mielonych.

 Składniki:

- 1 kalafior,
- 2-3 jajka,
- mąka do obtoczenia
- sól do smaku,
- olej do smażenia
- bułka tarta (ok. 1 szklanka)


Kalafior umyć i podzielić na różyczki, ugotować w osolnej wodzie ok. 7-8 minut. Odcedzić, a nastepnie rozgnieść widelcem. Dodać 2 jajka i bułkę tartą wg uznania, tak, aby kalafior dobrze się formował. Przygtowane kotlety z kalafiora najpierw obtoczyć w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym i podawać.

Smacznego, Kasia ; )

czwartek, 8 sierpnia 2013

Muffiny kakaowe z truskawkami

Babeczki kakaowe z truskawkami są pyszne, mięciutkie i łatwe w przygotowaniu. Są naprawdę smaczne i szybko znikają, uwielbiają je także dzieci.

Składniki:

- 300g mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 100g cukru (lub więcej),
 - 2 łyżki cukru waniliowego,
- 250ml jogurtu lub maślanki,
- 6 łyżek oleju,
- szczypta soli,
- truskawki (400g)


Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, maślanką lub jgurtem i olejem.

 Do masy jajecznej dodawac po łyce przesiane składniki, dokładnie utrzeć. Do foremek na muffiny nałożyć łyżką ciasto do 2/3 wysokości foremki. 

Do środka każdej mufinki włożyć truskawkę. piec 25 minut w 180st.C. Wyjąć, ostudzić i udekrować świeżymi truskawkami.

Smacznego, Kasia ; )

środa, 7 sierpnia 2013

Serowe paluchy z ciasta francuskiego


  Serowe paluchy są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu, możecie również użyć 2 opakowań ciasta francuskiego, wtedy omijamy część z przecinaniem, bo 2 ciastem przykryjemy pierwsze.



Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ser żółty (ok.150g),
- 1 jajko



Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego (najlepiej wcześniej wyciągnąć z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową), przeciąć na pół. Jedną część posmarować rostrzepanym jajkiem, zetrzeć ser na tarce i posypać posmarowane jajkiem ciasto, można ser lekko docisnąć. Przykryć drugą częścią ciasta francuskiego i znowu posmarować jajkiem, a na górę zetrzeć ser.
Przygotowane ciasto pokroić w paski szerokośći 1,5 - 2 cm. Jeden pasek chwycić za dwa końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, jak sprężynkę. Tak postępować z każdym paskiem po kolei. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zachowując odstępy (ok.2cm). Końce paluchów można  przycisnąć do blachy. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec przez 12-15min. 

Smacznego, Kasia ; )

wtorek, 6 sierpnia 2013

Sałatka z kurczakiem gyros i grzankami

 Pyszna sałatka z kurczakiem, która doskonale pasuje na grilla, obiad lub na kolację. Smakuje doskonale, polecam.

Składniki:

- 200g piersi kurczaka,
- 200g sałaty lodowej lub innej,
- 100g sera żółtego,
- 2 duże pomidory,
- 1 ogórek,
- grzanki (1/2 szklanki),
- przyprawa gyros,
(sos sałatkowy)
- sos sałatkowy paprykowo-ziołowy(Prymat),
- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,

Pierś z kurczaka pokroić w paski, przyprawić  do smaku i usmażyć na patelni. Sałatę umyć, podzielić na kawałki i ulożyć w misce. Pomidory można sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w dużą kostkę. Ser pokroić w słupki. Wszystkie składniki po kolei układać na sałatę. Całość posypać grzankami.
 Chwilę przed podaniem przygotować sos sałatkowy: wsypać sos do szklanki, dodać 3 łyżki wodu i 3 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Sałatkę polać gotowym sosem.
Smacznego, Kasia : )

niedziela, 4 sierpnia 2013

Kotlety z indyka zapiekane z ananasem i serem

 Szybki i smaczny obiad, tym razem kotlet z indyka na słodko, zapieczony z ananasem i serem.

Skłdniki:

- 4 kotlety z indyka
- 4 krążki ananasa,
- 4 plastry żółtego sera lub starty ser (ok. 100g),
- bułka tarta do panierki,
- mąka do obtczenia,
- 1 jajko,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.


Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdym położyć krążek ananasa i przykryć startym żółtym serem (lub plastrem sera). Zapiekać w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści. 
Smacznego, Kasia ; )

sobota, 3 sierpnia 2013

Gofry z bitą śmietaną i owocami


W końcu powracam po długiej przerwie i serwuje gofry. Są pyszne nawet bez dodatków.

Składniki: 

- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki mąki, 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1-2 łyżek cukru,
- 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek),
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła,
- szczypta soli,

 + dowolne dodatki:
- bita śmietana,
- owoce.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. dodać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Wymieszać, następnie dodać żółtka, 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła i mleko. Zmiksować do połączenia się składników.  Rozgrzać gofrownicę. Białka napuszyć mikserem, nie ubijać na sztywno. Dodać do ciasta na gofry i krótko zmiksować. Nakładać ciasto chochlą do nagrzanej gofrownicy, rozprowadzając po jej całej powierzchni, piec ok. 3 minuty (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy).

Gofry po upieczeniu podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami.

Smacznego, Kasia ; )