sobota, 6 lipca 2013

Bułki śniadaniowe - kajzerki

 Bułki sniadaniowe lub kajzerki, pyszne domowe bułeczki, którymi naprawdę można się najeść
 i to nie trzeba zjadać całej sterty bułek.


Składniki:

- 3 szklanki mąki,
- 15g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki roztopionego masła.

+ jajko do posmarowania
+ 1 łyżka mleka

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn:  dodać małą ilość mleka/wody, tylko do pokrycia drożdży w naczyniu, oprszyć mąką i poczekać, aż wyrośnie. Do miski wsypać wszystkie składniki, dodać wyrośniety rozczyn i wyrobiąć ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Odstawić na ok. 10 minut, po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, pozostawić do wyrośnięcia na 60 do 90 minut. Ciasto podzielić na równe części ok, 10-12, uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ulożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem, przykryć i pozostawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 40 minut. Przed pieczeniem naciąć i posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w temperaturze 200 st. C przez 13-15 minut. 

Smacznego, Kasia ; )

czwartek, 4 lipca 2013

Kruche ciasteczka guziki

 Pyszne kruche ciasteczka w kształcie guzików. Smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Przepis jest łatwy i nie wymaga dużej ilości składników, więc bez problemu każdy wykona je sam.



Składniki :

- 110g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 żółtko,
- ok. 1,5 szklanki mąki,
- szczypta soli.

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą, aby nie wysychało i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować dosyć cienko, podsypując mąką i wykrawać ciasteczka. Wycinałam ciasteczka za pomocą kieliszka, a do dziurek użyłam słomki. (oczywiście za pomocą foremki będzie szybciej, ale ja takiej nie mam)
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C przez ok. 10 min - czas zależy od wielkości ciasteczek, więc jeśli boki lekko się zarumienią od razu wyciągnąć.






Smacznego, Kasia ; )

środa, 3 lipca 2013

Makaron farfalle (kokardki) z kurczakiem w sosie pomidorowym

Szybkie danie makaronwe z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym.

 Składniki:

- 200g makaronu farfalle (kokardki),
- ok. 300g pieczarek,
- 1 średni filet z kurczaka,
- 1 cebula
- ser żółty (opcjonalnie),
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól, pieprz do smaku
 (sos)
- mały koncenrat pomidorowy,
- 300ml wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego


Makaron ugotować w osolonej wdzie według przepisu na oopakowaniu. Odcedzić i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju rzepakowym. Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić do smaku sola i pieprzem, dodać do cebuli i dalej smażyć. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry. Dodać do usmązonej piersi z kurczaka, podsmażyć. Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, wymieszać i dodać do pozostałych składników. Wymieszać i zagotować. Dodać ugotwany makaron, wymieszać. Nałożyć do miseczek i posypać startym żółtym serem. 

Smacznego, Kasia ; )

wtorek, 2 lipca 2013

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami

 Ciasto czekladowe z dużą ilością ubitej smietany i owocami - truskawkami, można je zastąpić dowolnymi owocami.

 Składniki:

(ciasto czekoladowe)
- 1/2 szklanki mleka,
- 50g grzkiej czeklady,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego (ok.70ml), 
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietan.

- 600g truskawek ,
- 500ml smietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,


Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady, odstawić do ostudzenia. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Odstawić. Jajko utrzeć na jasny puszysty krem dodać 3/4 szklanki cukru i dalej ucierać. Wlać 1/2 szklanki śmietany i olej rzepakowy - zmikswać. Wlać przestudzoną i rozpuszczoną czekoladę w mleku, ponownie zmiksować. Dodać przesiane składniki, wymieszać delikatnie lub krótko zmiksować. Ciastro wylać na wylożoną papierem tortownicę (sam dno). 

Piec w temp. 160 st. C przez 30-35 min. (d tzw. suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodac 2 łyżki cukru pudru. Wyłożyć na przestudzne ciasto czekladowe. 
Truskawki umyć i obrac z szypułek, poukładać na ubita śmietanę, schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. 

Smacznego, Kasia ; )