niedziela, 30 czerwca 2013

Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem

Roladki z kurczaka  z szynką i serem w sosie smietanowo-serowym. Pyszny obiad zapiekany w piekarniu. Zaparaszam też na - Roladki schabowe z serem

Składniki:

- filet z piersi kurczaka,
- 4 plastry szynki,
- 6 plastrów sera żółtego
- "pomysł na… Roladki schabowe w sosie serowym",
- 150 ml śmietany (12%),

+ 100ml zimnej wody



Filet z piersi kurczaka pokroić na 4 plastry. Rozibic kotelty tluczkiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku, na każdym położyć plasterek szynki i sera. Pozwijać w roladki, każdą roladkę przekroić na pół. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu łączeniem do dołu.  Zawartość torebki "Pomysł na...roladki schabowe w sosie serowym" dobrze wymieszać z 150 ml śmietanki 12% i 100 ml zimnej wody. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!), zdjąć z ognia i zalać roladki. Na każdej położyć ćwierć plastra żółtego sera. Włożyć naczynie do rozgrzanego piekarnika do 180°C. Piec ok. 35 min. 


Smacznego, Kasia ; )



czwartek, 27 czerwca 2013

Naleśnikowy makaron z mięsem mielonym i pieczarkami

 Naleśnikowy makaron z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą i świeża bazylią. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Doskonały przyklad na to, że obiad nie musi być nudny.

 

Składniki:

- 500g mięsa mielonego z indyka,
- 1 duża cebula,
- kilka listków bazylii,
-  starty żółty ser do posypania.
- 350g pieczarek
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz do smaku,
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
 (sos)
- mały koncenrat pomidorowy,
- 100ml wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego


(naleśniki)
- 2 szklanki mleka,
- 2 jaja,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego


 Mąkę przesiać, dodać mleko, wbić 2 jaja, szczyptę soli, wlać 2 łyżki oleju rzepakowego i wymieszać. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) smażyć obustronnie. Odstawić. 

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju rzepakowym. Przesypać do miski. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w grube plastry. Podsmażyć na tej samej patelni, co cebulę. Podsmażone pieczarki przesypać do miski. Mieso  mielone przyprawić solą i pieprzem do smaku, wbic 1 jajko, wsypać bulki tartej i wymieszać widelcem. Podsmażyć na tej samej patelni, co smazyliśmy poprzednie składniki. Bazylię posiekać i dodać do mięsa. Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, wymieszać. Wlać na mięso, zagotować. Dodać podsmażoną cebulę i pieczarki. Wszystko dokladnie wymieszać. 

Przygotowane wcześniej naleśniki zwinąc w rulon i pociąć w paski (grubość pasków zalezy od nas).  Makaron naleśnikowy podawać z farszem, posypać startym żółtym serem, dowolnie udekorować.

Smacznego, Kasia ; )

środa, 26 czerwca 2013

Knedle z truskawkami (z twarogu i ziemniaków)

 Pyszne knedle z truskawkami, do wypróbowania również z innymi owocami lub nadzieniem mięsnym. Można podwoić składniki, wtedy starczy ich na obiad dla 4 osobowej rodzinki.


Składniki:

(ok. 10-12 szt)

- 250g twarogu półtłustego,
- 250g ugotowanych ziemniaków.,
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10g cukru.
+
- ok. 12 truskawek,
- cukier,
- śmietana

 Twaróg zmielić lub rozdrobnić dokładnie widelcem, dodać 10g cukru (lub więcej) i wymieszać. Ugotowane ziemniaki utrzeć na puree za pomoca tłuczka, dodać do twarogu. Dosypać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko i wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto, tak by się mocno nie kleiło. Z ciasta zrolować wałek i ostrym nożem odcinać nieduże kawałki ciasta, spłaszczyć na dłoni, na środek kłaść truskawkę (umytą i oszypułkowaną), posypać odrobiną cukru. Zlepić brzegi i uformować kulę.
Wrzucać partiami do lekko osolonej wrzącej wody. Gotować ok. 3 - 4  minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odsączyć i podawać z ulubionymi dodatkami.








Smacznego, Kasia ; )

wtorek, 25 czerwca 2013

Chałka z kruszonką

Przepis na chałkę z kruszonką, od razu muszę zaznaczyć, że z tego przepisu wychodzi gigantyczna chałka, dlatego można podzielić ciasto na dwie części i zrobić dwie mniejsze. Chałka jest idealna na śniadanie, wystarczy posmarować masłem lub zjeść samą do szklanki mleka.

Składniki

- 3 szklanki mąki,
- 60g masła
- 1 jajko
- 4-5 łyżek cukru
- 1 szklanka mleka,
- szczypta soli,
- 20g świżych drożdży (lub 10g suchych)

+ 1 jajko
2 łyżki mleka

(kruszonka)
- ok. 30g masła,
- ok. 3 łyżek mąki
- ok. 2 łyżki cukru.

Mleko podgrzać, musi być ciepłe (nie gorące, żeby nie sparzyć drożdży!), Odlać 1/3 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuścić 60g masła. Rozkruszyć drożdże w miseczce - posypać 1 łyżka cukru, zalać odstawionym ciepłym mlekiem, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia ( ok. 10-15 min). Mąkę przesiać (suche drożdże wystarczy wymieszać z przesianą mąką).
 Jajko roztrzepać z mlekiem i masłem. Wyrośnięte drożdże wymieszać z mąką. zrobić dołek, dodać jajko roztrzepane z mlekiem i masłem. Dodać szczyptę soli i łyżki cukru. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (60-90 min).
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 części i zrolować w wałki. iasto dzielę na 4 wałeczki. Złączyć końce na górze. Wziąć wałek zewnętrzny lewy i przełożyć go przez dwa sąsiadujące wałki po prawej. Następnie wciąć zewnętrzny wałek z drugiej strony i znowu przez dwa sąsiadujące. Zawsze zewnętrzny przełożyć przez dwa wałki. Końcówki wałków podwinąć pod spód chałki. 
Chałkę przykryć i pozostawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 40 min. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami (jeśli będzie za mało kruche można dodać trochę mąki lub cukru). 
Przed pieczeniem chałkę posmarować jajkiem rozptrzapnym z mlekiem i posypać kruszonką. Ja przykryłam chałkę folią aluminiową, bo zbyt szybko nabierała koloru. 
Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180ºC.

niedziela, 23 czerwca 2013

Lukrowane kruche rogaliki z marmoladą

Lukrowane rogailiki z marmoladą, są słodkie i kruche. Mimo moich starań każdy rogalik jest inny, ale w końcu na tym tkwi urok domowych wypieków.

 Składniki:

 (ciasto)

- ok. 3 szklanki mąki pszennej,
- 100ml gęstej śmietany (lub jougurtu),
- 200g margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli

(dowolne nadzienie)

- marmolada, powidła, owoce lub czekolada

(lukier)

+ 1/2 szklanki cukru pudru
 ok. 1- 2 łyżki wody




Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek, aby nie wysychało i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (lub do zamrażalnika wtedy czas chłodzenia jest krótszy). Ciasto wyjąć z lodówki/zamrażalnika podzielić na kilka części. Każdą z nich cieńko rozwałkować, podsypując mąką. Przy pomocy okrągłego talerza wyciąć koło z ciasta. Podzielić jak na pizzę 8 lub 12 trójkątów, na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać ku środkowi, uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec 15-20 min w temperaturze 180 st. C, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.

Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru.


klaudia.sroczynska@gmail.com.



Smacznego, Kasia ; )


klaudia.sroczynska@gmail.com.


piątek, 21 czerwca 2013

Trufle orzechowe

Trufelki orzechowe w czekoladzie, obtoczone w orzechach.  Są to małe słodkie kuleczki, które należy przechowywać w lodówce, bo nie wytrzymają tych upałów :)

Składniki: 

-  1/2 szklanki nutelli,
- 1/2 szklanki mleka słodzonego skondensowanego,
- 1 szklanka posiekanych/zmielonych orzechów laskowych,
-  50g gorzkiej czekolady
-  50g mlecznej czekolady,
- 2 łyżki miękkiego masła,

+ ok. 200g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) do obtoczenia


Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii, dodać pół szklanki nutelli, pół szklanki mleka słodoznego skondensowanego (mleka nie gotować!), dodać posiekane/zmielone orzechy laskowe i 2 łyżki bardzo miękkiego masła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki do stężenia na minimum godzinę. Z masy formować kuleczki, ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia.
200g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Kulki obtaczać w rozpuszcoznej czekoladzie, a nastepnie w posiekanych orzechach. Przechoowywać w lodówce.
Smacznego, Kasia ; )

środa, 19 czerwca 2013

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką są doskonałe na śniadanie. Ciasto drożdżowe jest lekko słodkie, mięciutkie i bardzo smaczne.

Składniki:

- 500g mąki pszennej,
- 1 szklanka letniego mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli
- 60g miękkiego masła,
- 25g świeżych drożdży,
- 300g truskawek,

(kruszonka)

- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru
- 50g masła,
- 1 łyżka cukru wanilinowego

Mleko podgrzać, musi być letnie (nie gorące!), Odlać 1/4 szklanki mleka. W pozostałym rozpuścić  60g masła. Rozkruszyć drożdże w miseczce - posypać 1 łyżka cukru, zalać odstawionym letnim mlekiem, wymieszać i dodać 3 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia ( ok. 10-15 min).
 Jajka rozrzepać lekko z 3 łyżkami cukru.  Dodać drożdże, wsypać mąke i szczyptę soli, wlać mleko z tłuszczem. Wyrabiać aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość.
Stolnicę oprószyć mąką i ponownie zagnieść casto. Rozwałkować na placek grubości 2-3 cm. Szklanką wycinać kółka. Przykryć, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W każdym wyrośniętym krążku, dnem szklanki zrobić wgłębienie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami
Truskawki umyc i obrać z szypułek. Pokroić na kawałki i włożyć we wgłębienie i posypać kruszonką. 
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez 20-25min. Wystudzić.
Smacznego, Kasia ; )

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Grillowane kotlety z indyka w boczku

 Roladki z indyka otulone chrupiącym boczkiem i roztopionym żółtym serem w środku są ciekawym pomysłem na obiad, a do tego są proste w przygotowaniu.

 Składniki:


- 5 filetów z piersi indyka,
- 5 plastrów boczku,
- 5 kawałków lub plastrów sera,
- sól, pieprz do smaku,

Rozbić kotelty z indyka, następnie  przyprawić solą i pieprzem do smaku (należy pamiętać, że boczek sam w sobie jest słony, więc nie przesadzić z solą). Kotlety układać po kolei na plasterkach boczku, położyć kawałek żółtego sera i zwinąć w roladę. Roladki spiąć za pomocą wykałaczek, ułożyć na grillu elektrycznym (oczywiście można też grillowac w ogródku), obracać co kilka minut aż będą chrupiące z obu stron, pod koniec można wyjąć wykałaczki i jeszcze chwile trzymać na grillu. 

Smacznego, Kasia  ;)

sobota, 15 czerwca 2013

Kokosowe kulki w mlecznej czekoladzie

 Lubicie kokos? Tym razem coś dla wielbicieli kokosu. Kokosowe kulki w mlecznej czekoladzie, to takie mini batony Bounty. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, na pewno często będziecie wyciagać ręke po te małe  kokosowe czekoladki.

 

Składniki :

-  200g wiórków kokosowych,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100ml śmietany kremówki,
- 60g masła,
- 100g czekolady (lub więcej).


Wiórki kokosowe wsypać do miski, dodać cukier puder i wymieszać. Śmietanę kremówkę i masło umieścić w garnku, podgrzewać do momentu aż mało się rozpuści, wylać na wiórki i wymieszać. Z powstałej masy uformować małe kulki (masę można włożyć na kilka minut do lodówki, aby łatwiej się formowało kulki). Kulki kokosowe układać na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić w lodówce 1-2h. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Każdą kulkę po kolei zanurzać w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, włożyć do lodówki by czekolada stwardniała. 

Smacznego, Kasia ; )

czwartek, 13 czerwca 2013

Makaron z boczkiem, serem i cebulą

Smaczne i szybkie danie z makaronem. Dobry sposób na wykorzystanie makaronu z poprzedniego dnia, wtedy danie robi się jeszczze szybciej, bo nie trzeba już gotować makaronu.

Składniki:


- 200g makaronu (np. kolanka),
- 200g boczku,
- 100g sera,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka listków bazylii


Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Boczek pokroić na kawałeczki i podsmazyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do boczku i podsmażać razem. Ser zetrzeć na tarce, odstawić. Makaron odcedzić i dodać do boczku i cebuli. Można dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jedno jajko i wymieszać. Posypać startym serem, podgrzewąć domomentu aż ser się rozpuści, od czasu do czasu mieszać. Podawać od razu, udekorowac listkami bazylii.





Smacznego, Kasia : )

środa, 12 czerwca 2013

Kopiec kreta z bananami

 Przepis na kopiec kreta nie jest skomplikowany, wystarczy ciasto czekoladowe, kilka bananów i kopiec bitej śmietany z kawałkami czekolady.

Składniki:

 (ciasto)

- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2,5  szklanki mąki,
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
+
- 4 banany,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru
- 80g czekolady,
- 2 łyżki soku z cytryny

Mąkę i proszkiem do pieczenia, kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Suche składniki (mąka, kakao proszek do pieczeia), olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 40 w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka).
Z przestudzonego ciasto odciąć górę, zostawiając wyższe boki, wyjąć trochę ciasta ze środka. Ułożyć obrane banany, skropić sokiem z cytryny.
Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać startą czekoladę, wymieszać łyżką ( można dodać żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną dodać do śmietany). Śmietanę przełożyć na banany, uformować kopiec. Odcięte ciasto pokruszyć i przylepić do śmietany, włożyć do lodówki by śmietana stężała.

 Smacznego, Kasia ; )

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Roladki z indyka z masłem ziołowo-czosnkowym

 Roladki z indyka z masłem ziolowo-czosnkowym podane z młodą marchewką. Masło najlepiej przygotować wcześniej, żeby dobrze schłodziło się w lodówce.

 Składniki:

- 3 filety z piersi indyka,

 (masło)

- 50g masła
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków pietruszki,
- kilka listków bazylii,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku,
 +
- mąka do obtoczenia,
- bułka tarta do panierki,
- 1 jajko,
- 400g mlodej marchewki,
- olej do smażenia,

Na początku przygotować masło: czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki, posiekać pietruszkę i bazylię, dodać sok z cytryny, przyprawić sola i pieprzem. dodać do masła i wymieszać. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Marchewkę oskrobiać, opłukać. Gotować w osolonej wodzie do miękkości, można dodać lyżkę masła.
Piersi z indyka rozbić na kotletu, na każdej ułożyć wcześniej przygotowane masło. Zwinąć dokładnie, można spiąć wykałaczkami. Mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajko umieścić w osobnych miseczkach. Roladki najpierw obtoczyć w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy i podawać. 
Smacznego, Kasia ; )

niedziela, 9 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru

 Nigdy wcześniej nie robiłam kompotu, a to taki prosty, szybki i smaczny napój. Kompot z rabarbaru jest orzeźwiający. Można podać z kostkami lodu i miętą, w sam raz na upalne dni.

 Składniki:


-  300g rabarbaru,
- 1l wody,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki cukru (lub więcej do smaku),



Rabarbar umyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą. Zagotować. Dodać cukier waniliowy i gotować aż rabarbar zmięknie. Na koniec dodać sok z cytryny. Przestudzić, a następnie przecedzić przez sitko, dociskając rabarbar łyżką, aby jak najwięcej soku znalazło się w kompocie. Kompot posłodzić do smaku.
Podawać na ciepło lub na zimnno.

Smacznego, Kasia  ;  )

sobota, 8 czerwca 2013

Pancakes z bitą śmietaną i truskawkami

 Pancakes z bitą śmietaną i truskawkami. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i sycące.

Składniki:

- 3 jajka,
- 1,5 szklanki mleka,
- 4 lyżki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
+
- bita śmietana 
- 200-300g truskawek.





 


Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Placki smażyć na minimallnej ilości oleju, z dwóch stron, obracając na drugą stronę od razu, gdy na placku zobaczymy pęcherzyki powietrza. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Pancekes podawać z bitą śmietaną i truskawkami.









Smacznego, Kasia ; )

piątek, 7 czerwca 2013

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Czekoladowe ciasto z truskawkami lub innymi owocami. Można oprószyc cukrem pudrem lub nie, jak kto lubi. Moim zdaniem cukier puder doskonale łączy sie z kwaskowatym smakiem truskawek.


 Skladniki:

- 1 kostka margaryny (250g) ,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 6 jajek,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki kakao,
+
- 400g trskawek,
- cukier puder do posypania

Truskawki umyć i obrać z szypułek, każdą truskawkę przekroić na pół. Odstawić. Przygotować ciasto.
2 szklanki mąki, 1/3 szklanki kakao i 1 łyżkę proszku do pieczenia przesiać, odstawić.
Kostkę margaryny utrzeć z cukrem na puch, następnie po kolei wbijać jajka. Dodać powoli przesiane suche składniki, cały czas miksując, na gładką puszystą masę. Ciasto wyjdzie dosyć gęste, ale takie ma być. (jeśli jednak okaże sie za gęste to można wlać troszkę mleka). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch ułożyć truskawki. Piec w 180 st. C przez ok. 35-40 min. (do tzw. suchego patyczka).
  Wyjąć i  przestudzić.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego, Kasia ; )

czwartek, 6 czerwca 2013

Pierogi leniwe - kluski leniwe ze śmietaną i cynamonem

 Pierogi leniwie, czy kluski leniwie. Jak zwał tak zwał, nazwa smaku nie zmienia. Są pyszne i puszyste. Ulubione danie chyba wszystkich, także dzieci. Nie trzeba lepić tradycyjnych pierogów z nadzieniem, bo twaróg jest już wymieszany z resztą składników, dlatego są leniwie. Ich przygotowanie nie jest, ani trudne, ani czasochłonne. Ja podałam kluski ze śmietana, cukrem i cynamonem. Można również podawać obsmażone w bułce tartej i maśle.

 

Składniki:


- 250g twarogu półtłustego,
- 1 jajko,
- ok. 8g cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki mąki,

- 1/2 szklanki śmietany,
- cynamon do smaku,
- cukier do smaku,

  

Twaróg zmielić lub rozgnieść dokładnie widelcem. Białko ubić na sztywno. Do twarogu dodać żółtko, mąkę, cukier waniliowy i ubitą pianę z białka Im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej, więc ciasto może się lepić. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę. Podzielić na równe części uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki. Kluski leniwe wrzucać partiami do wrzącej wody, wyciagnąć natychmiast po wypływnięciu na wierzch.
Polać śmietaną, posypać cukrem i cynamonem.


Smacznego, Kasia ; )

wtorek, 4 czerwca 2013

Letnia sałatka na słodko z kurczakiem

Letnia sałatka z kurczakiem, ryżem, kukurydzą i owocami. Nic trudnego, sami spróbujcie.

 Składniki:


- filet z piersi kurczaka,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 1 puszka ananasa,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 lub 2 woreczki ryżu (w zalezności jak lubicie),
- 4-5 łyżek majonezu,
- sól, pieprz do smaku





Pierś z kurczaka umyć i ugotować w osolonej wodzie, wystudzić , pokroić w kostkę. Ryż ugotowąć w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, ostudzony ryż wsypać do miski razem z pokrojonym kurczakiem. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananasa i brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do ryżu i kurczaka, wymieszać. dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem. na koniec znowu dokładnie wymieszać. Gotową sałatke najlepiej podawać schłodzoną. 
Smacznego, Kasia ; )

niedziela, 2 czerwca 2013

Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką

 Babeczki z brzoskwiniami i kruszonką, posypane cukrem pudrem, można też zrobić je bez kruszonki i cukru pudru, wtedy będą zwyczajne, tylko z owocami.

 Składniki:




- 1/2 kostki margaryny,
- 1/3 szklanki cukru,
- 3  jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki,

- mała puszka brzoskwiń,

- 1/3 kostki masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 łyżki mąki,
- cukier puder do posypania

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odstawić.1/2 kostki margaryny utrzeć z 1/3 szklanki cukru, następnie po kolei wbić 3 jajka. Dodać powoli mąkę z proszkiem, cały czas miksując, na gładką puszystą masę. wyłożyć do 3/4 wysokości foremek.
Brzoskwinie z puszki odsączyć i pokroić na drobne kawałki.
Wyrobić kruszonkę z 1/3 kostki masła, 2 łyżek cukru, 1 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżek mąki, jeśli będzie się słabo  kruszyć dodać mąki lub cukru. Wyłożyć brzoskwinie na ciasto i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piec ok. 25 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


















Smacznego, Kasia :)