niedziela, 31 marca 2013

Babka zebra

Ciasto jest lekkie  i puszyste. Babkę można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem, wszystko zależy od tego, co kto lubi. U mnie znikała szybko bez żadnych dodatków.


 Składniki:
 -5 jajek, 
- 1 szklanka cukru, 
- 3 szklanki i 2 łyżki mąki, 
- 2 łyżki kakao 
- 1 szklanka wody gazowanej, 
- 1 szklanka oleju, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mąkę i proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając szpatułką, do połączenia się składników, bardzo delikatnie. Przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładać na przemian po 2-3 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Piec ok. 50 w temperaturze 180ºC.  



Smacznego, Kasia ; )

sobota, 30 marca 2013

Wielkanocne Cupcakes

 Nazwa "cupcake" pochodzi od angielskiego "cake" (ciasto) i "cup" (kubek), jako skrót od "teacup" (filiżanka), ponieważ jest jej rozmiarów. Są bardzo pyszne i znikają w błyskawicznym tempie. Moje są czekoladowe z bitą śmietaną i jajeczkami.

Życzę wszystkim radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, spędzonych w rodzinnym gronie, pachnących wiosną! : )


Składniki (ok.15 szt):

- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 125g miękkiego masła,
do dekoracji:
- 250ml śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- jajka czekoladowe.

Mąke, proszek i kakao przesiać następnie wsypać do miski i wymieszać. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, miksować na gładki krem. Dodać mleko, a potem wszystkie pozostałe suche skłaniki. Nakładać do 2/3 wysokości foremek. Tak przygotwane włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na 20-25 min. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Za pomocą szprycy dekorować i ozdobić jajeczkami. Cupcake gotowe!

Smacznego, Kasia ; )

piątek, 29 marca 2013

Rogaliki z truskawkami

Śniadanie na słodko, a do tego z owocem uwielbianym przez wszystkich. Do sezonu truskawkowego jeszcze daleko, ale w sklepach cały czas pojawiają się piękne truskawki, oczywiście można też wykorzystać inne owoce. Proste i bardzo szybkie rogaliki z ciasta francuskiego smakują wyśmienicie z poranną kawką.



Składniki (ok.10 szt):
- ciasto francuskie (1 opakowanie),
- truskawki (średnio po jednej dużej do rogalika),
- 1 jajko,
- cukier waniliowy do posypania.

Truskawki umyć i obrac z szypułek, poroić na mniejsze kawałki. Rozwinąć ciasto fransuskie i pokroić na kwadraty, wielkość zalezy od tego jakich rozmiarów rogaliki chcemy uzyskać. Ułożyć kilka kawałków rogalika na każdy kwadrat. Następnie zwinąć w rogalika, posmarować każdego po kolei roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną cukru waniliowego. Przygotowane rogaliki włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180ºC,  na 15-20min. Wyciągnąć  z pieca i gotowe! 





Smacznego, Kasia ;)

czwartek, 28 marca 2013

Makaronowe rurki nadziane mięsem mielonym

Makaron nadziany mięsem mielonym w sosie pomidorowym lubi chyba każdy, a do tego pokrojone pieczarki i wszystko zapieczone z żółtym serem. 

Składniki:

- makaron rurki (ok.15),
- mięso mielone (500g),
- sos pomidrowy,
- 1 cebula,
- pieczarki (400g),
- 150g startego żółtego sera,
- sól, pieprz do smaku,
 - przyprawa do mięsa mielonego
- olej do smażenia

Mięso mielone przyprawić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać mięso i smażyć całość, tak długo aż mięso nie będzie surowe. Pieczarki umyć i pokroić. Mięso wymieszać z sosem pomidorowym. Odłożyć do przestudzenia. W tym czasie podsmażyć pieczarki na łyżce oleju. Nadziewać makaronowe rurki przygotowanym farszem i układać w naczyniu żaroodpornym. Wyłozyc pieczarki, zalaż resztą sosu z farszem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 25-30 min. Posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na 10min (do momentu, aż ser się rozpuści).

Smacznego, Kasia ; )

Kotlety z kurczakiem i papryką

Kotleciki z kawałkami piersi z krczaka i papryka są naprawde proste do przygotowania i smakują wyśmienicie. Kotlety są doskonałym przykładem, że piersi kurczaka nie trzeba podawać tylko w panierce z bułki tartej.

 Składniki: (ok. 8szt)

 - pierś z kurczaka (450g),

- 2 małe papryki (czerwona, pomarańczowa),
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.


Pierś z kurczaka i papryki umyć. Paprykę oczyścić z nasion i razem z kurczakiem poroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.  Do miski wbić jajka i roztrzepać, dodać mąkę i mleko, powstałe ciasto nie może być za rzadkie. Na koniec dodać kurczaka i paprykę, wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

Smacznego, Kasia ; )

niedziela, 24 marca 2013

Mus czekoladowy z truskawkami

 Mus czekoladowy, puszysty, smaczny, a jaki łatwy do przygotowania. Podany z truskawkami i bitą śmietną zachwyci każdego. Deser po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

(mus czekoladowy)
- 100g czekolady mlecznej,
- 100g czekolady gorzkiej,
- 60g masła,
- 6 jajek,
- 2-3 łyżki cukru pudru,

(dodarkowo)
- śmietana kremówka (ok.250ml),
- cukier puder (1 łyżka),
- truskawki (ok.300g),
- posypka czekoladowa do dekoracji.

Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy mędzie już miękka, dodać masło. Następnie dodać do masy żółtka, wymieszać dokładnie i zostawić do ostudzenia. 
Za pomocą miksera ubijać białka, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do masy czekoladowej stopniowo dodawać ubite białka, mieszać delikatnie, najlepiej szpatułką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać do foremki lub salaterek i włożyć do lodówki na kilka godzin. 

Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Truskawki umyć i obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na mus czekoladowy i udekorować bitą śmietaną i posypką czekoladową.

Smacznego, Kasia ; )

sobota, 23 marca 2013

Krokiety z serem i pieczarkami

Krokiet, czyli zapiekany naleśnik z farszem. Tradycyjne naleśniki można przygotować na wiele różnych sposobów, a  to jeden z nich.

Składniki:

(naleśniki)
- 1 szklanka mleka
- 2-3 jaja (w zależności od wielkości),
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody gazowanej,
(farsz)
- pieczarki (400g)
-  cebula (1 duża),
- ser żółty (ok. 200g),
- sól, pieprz do smaku
(dodatkowo)
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki mleka,
- bułka tarta do panierki, 
- olej do smażenia.

Mąkę przesiać, dodać mleko, jaja, szczyptę soli i wymieszać wszystkie składniki. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z odrobiną oleju, smażyć obustronnie.

Pieczarki umyć i obrać, razem z cebulą pokroić w kostę. Cebulę zeszklić na patelni, nastepnie dodać pieczarki i podsmażyć do momentu aż cała woda odparuje, można farsz lekko posolić. Odstawić do przestudzenia. Wymieszać pieczarki z serem. 

Wyłożyć farsz na środek każdego naleśnika (ok.3 łyżki). Dwa równoległe bolgi złożyć do środka, ale tak by na siebie nie nachodziły i zwinąć wzdłuż, w rulon. W jednej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Obtaczać krokiety po kolei, najpierw jajku, nastepnie w bułce tartej. 
Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Smacznego, Kasia ; )
  

czwartek, 21 marca 2013

Pierś z indyka w musztardzie i miodzie

Przepis na pierś z indka w musztardzie i miodzie jest bardzo prosty, a miód dodaje im słodkiego smaku.

Składniki:

- 500g piersi z  indyka,
- musztarda (1/2 słoika),
- miód (5 łyżek),
+ jeśli musztarda nie jest zbyt ostra, można jeszcze użyć soli i pieprzu

Pierś z indyka pokroić na kotlety, jeśli są grube, rozbć tłuczkiem. Umyć i osuszyć (można przyprawić). W miseczce wymieszać musztardę z miodem, przelać do naczynia żaroodpornego. Kotlety po kolei obtaczać w sosie musztardowo-miodowym, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC. Piec przez 25-30 minut.


Smacznego, Kasia ; )

wtorek, 19 marca 2013

Wuzetka - czekoladowy biszkopt z kremem

Słodkie ciasto, którego nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z lub po prostu skrót od "wypiek z kremem". Ciasto polecam wszystkim miłośnikom kremów. Wuzetka jest naprawdę pyszna, sami spróbujcie.

Składniki:


(biszkopt)
- 6 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 4-5 łyżek kakao,

(krem)
- 600ml zimnej śmietany kremówki,
- 2-3 łyżki cukru pudru,

+ 200g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
   30-40g masła,
   marmolada lub dżem do posmarowania.

Mąkę, kakao i przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 170 ºC przez 35-40 minut. Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat do wystudzenia. Po ostudzeniu przekroic na 2 równe części. Dolny blat posmarować marmoladą (można dodać 3 łyżki rumu). 
Zimną śmietanę kremórkę ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Śmietanę rozsmarować na przygotowanym biszkopcie z marmoladą (zostawić szklnkę śmietany do dekoracji). Przykryć śmietanę biszkoptem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając masła . Plewę wylać na górnym biszkopcie, wyrównać (rozgrzanym nożem w gorącej wodzie). Włożyć do lodówki, a na koniec udekorować kleksem bitej śmetany wyciśniętym z rękawa cukierniczego.

Smaczngo, Kasia ; )

sobota, 16 marca 2013

Filetowane udka z kurczaka w pieczarkach

Ciekawy sposób na filety z udek. Bardzo proste w przygotowaniu. Każdy chyba lubi kurczaka i z nim trochę eksperymentować. 


Składniki:

- 4 filety z udek kurczaka,
- 4 duże pieczarki,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.

Pieczarki obrać i wydrążyć łyżeczką, delikatnie, żeby nie uszkodzić kapelusza. Filety z udek umyć i przyprawić do smaku. Do każdej pieczarki włożyć filet z udka, dokładnie obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średniej mocy kuchenki, na złoty kolor. Podawać z czym tylko macie ochotę. 


*na zdjęciu z cukinią, pomidorkiem koktajlowym i pietruszką (zielsko musi być!)

Smacznego, Kasia ; )

czwartek, 14 marca 2013

Roladki schabowe z serem

Proste danie obiadowe, do schabowych dodałam tylko ser, a już smakują inaczej.



Składniki:

- 3 kotlety schabowe (przykładowa ilość),
- 3 plasterki sera żółtego,
- bułka tarta, jajko,
- warzywa (marchewka, fasola szparagowa),
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.

Kotlety umyć, można delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Na każdego kotleta ułożyć plaster sera i zwinąć. Maczać w jajku, potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Warzywa gotować w osolonej wodzie przez ok. 8 min.

Smacznego, Kasia ; )

wtorek, 12 marca 2013

Tort z biszkoptem kakaowym

 Pierwszy mój tort, wyszedł bardzo dobry, nie za słodki, a o to chodzi, więc polecam każdemu. Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty i można go zjeść bez żadnych dodatków.

Składniki:

6 jaj, 
 - 1 szklanka cukru, 
 - 3 łyżki kakao,
- 1 szklanka mąki,
- śmietana kremówka,
- krem karpatka (nie trzeba, ale ja miałam jesszcze miseczkę już przygotowanego),
- 3 łyżki cukru pudru,
- posypka czekoladowa,
- jajka czekoladowe do ozdoby,
- 4 łyżki dżemu truskawkowego 



Mąkę, kakao i przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie, wtedy biszkopt będzie bardziej puszysty. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 170ºC przez 35-40 min.
Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Śmiętanę kremówkę ubić na najniższych obrotach miksera, a pod koniec dodać cukier puder. Przełożyć  biszkopt kremem karpatka lub użyć tylko ubitej śietany, przykryć biszkoptem, który nasmarować dżemem truskawkowym, nałożyć drugą warstwę kremu, przykryć trzecim biszkoptem, wysmarować resztą kremu i udekorować według uznania.




Wielkanocne Smaki III
Smacznego, Kasia ; )

poniedziałek, 11 marca 2013

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Do naleśników wykorzystalam uniwersalnego przepisu z którego ciasto wychodzi bardzo smaczne, a każdy może zmieniać proporcje składników według uznania.

Skladniki:
(naleśniki)
- 1 szklanka mleka
- 2-3 jaja (w zależności od wielkości),
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli
- 1/4 szklanki wody gazowanej,
 (sos)
- 5 lyżek majonezu,
- 5 łyżek ketchupu,
- ząbek czosnku.
 (farsz)
- duży filet z kurczaka,
- 300g pieczarek,
- 1 cebula,
- 100g startego żółtego sera,
- sól, pieprz, przyprawa gyros,
- olej do smażenia.

Mąkę przesiać, dodać mleko, jaja, szczyptę soli i wymieszać wszystkie składniki. Mieszać do czasu, aż uzyskamy gładką masę, przed samym smażeniem naleśników dodać wodę. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z odrobiną oleju, smażyć obustronnie.
Wymieszać majonez z ketchupem i startym na tarce ząbkiem czosnku.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, przyprawić gyrosem, solą i pieprzem, polać łyżką oleju, dokładnie wymieszać i usmazyć na patelni, przesypać do miski. Pieczarki umyć i obrać, razem z cebulą pokroić w kostę i smażyć na tej smaej patelni, co kurczaka. Podsmażone wymieszać razem z piersią z kurczaka. Gotowy farsz wykładać na usmażone nalesniki, posypać startym żółtym serem i złożyć w kopertę lub rulon. Polać sosem. 


Kulinarny Dzień Kobiet Smacznego, Kasia ; )

sobota, 9 marca 2013

Koktajl krewetkowy

 Jest to chyba najprostsza wersja podania krewetek i najszybsza, bo można zrobić je w 5 minut. Smakują  doskonale jako przystawka lub danie główne(np. z chińskim makaronem).

Skladniki:

- 250g mrożonych krewetek tygrysich,
- 5 łyżek ketchupu,
- 5 łyżek salad cream (sos majonezowy do sałatek),
- mieszanka sałat (małe opakowanie),
-  masło (1 łyżka).


Krewetki rozmrozić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła, smażyć krótko i od razu gdy się zaróżowią, zdjąć z ognia, ostudzić.
Sałatę umyć i odsączyć. ułożyć obficie na talerzu lub w salaterce. Przygotować sos z 5 łyżek ketchupu i 5 łyżek sosu do sałatek (można użyć majonezu). Wymieszać dokładnie. Sałatę polać sosem (ilośc sosu zleży od nas). Na wierzch ułożyć krewetki.


Kulinarny Dzień Kobiet
Smacznego, Kasia ; )



piątek, 8 marca 2013

Łosoś w papirusie z brukselką

Łosoś z wykorzystaniem pomysłu na "soszystą pierś z kurzczka" w ziołach prowansalskich, papirus moża użyć nie tylko do piersi z kurczaka, sami spróbujcie. Szybki i pyszny obiad, można zrobić w ciągu 30 minut.

 Składniki:

- 2 kawałki łososia (280g),
- przyprawa Winiary pomysł na papirus w ziołach prowansalskich,
- 150g brukselki,
- 1 łyżka masła,
- bułka tarta(2-3 łyżki),
- pół cytrny,
- sól do smkaku,
- łyżeczka cukru.

W garnku zagotować wodę na brukselkę, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, do gotującej się wody wrzucić umyte i obrane z pierwszych liści brukselki i gotować przez ok. 6-7 min. Wyjąć i odcedzić.
Z papirusem należy postepować podobnie jak z instrukcją na opakowaniu, dla przypomnienia- na początek rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Nie dodawać tłuszczu – nie będzie Ci potrzebny. Umieścić pierś na jednej połowie pergaminu, łososia należy skropić odrobinę cytryną i drugą połową przykryć rybę od góry. Zawiniętego w pergamin łososia położyć na rozgrzanej patelni. Smażyć na małym ogniu. 5-8 minut z każdej strony, w zależności jaką rybę lubimy, jeżeli suchą to smażyć trochę dlużej. Pilnować, żeby się nie przypalił. Przełożyć całość na talerz, pergamin wyrzucic.

Brukselkę podsmażyć na masełku, dodać bułkę tartą, chwilę mieszajc, zdjąć z patelni i podawać z rybą.

* mała rączka nie może doczekać się jedzenia i woła jak zawsze: am, am, am !






Smacznego, Kasia ; )

czwartek, 7 marca 2013

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Zrobienie tego ciasta jest dziecinnie proste, trzeba tylko  wszystkie składniki zmiksować razem, co zajmuje naprawdę chwilę, wyłożyć owoce i do pieca. Pozostaje nam tylko czekać na gości.
 

Składniki:


- brzoskwinie w puszce (220g),
- 1/2 kosti miękkiego masła,
- 2 szklanki mąki,
 - 4-5 łyżek cukru,
4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.






Do miski włożyć pół kostki (125g) miękkiego masła, dodaj 2 szklanki mąki, 4-5 łyżek cukru, następnie należy wbić 4 jajka (jeżeli są duże to 3 jajka), na koniec wsypać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, a następnie zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Brzoskwinie odsączyć, jeżeli są w całości to pokroić w ósemki. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone brzoskwinie. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, Piec ok. 40 min. Wyjąć z pieca, odczekać 15 min i podawać. Smacznego.

Smacznego, Kasia ; )

Kolorowa bagietka

Przywołujemy wiosnę, właśnie takimi kanapkami. Dodatki można zmieniać na różne sposoby, im więcej tym lepiej. Bajecznie proste bagietki, które przygotowałam na kolację.

Składniki (dla 2 osób):

- 1 bagietka,
- małe opakowanie mieszanki sałat,
- 4 plasterki sera,
- 8szt pomidorów koktajlowych,
- 4 plastry surowej szynki wędzonej,
- masełko do posmarowania,
- sól i pierz do smaku.


Bagietkę przekroić wzdłuż, a następnie na duże kawałki (ok.20cm), posmarować masłem i położyć plaster żółtego sera, potem posypać obficie mieszanką sałat.  Umyć i pokroić pomidorki, ułożyc na sałacie, przyprawić do smaku. Na każdą kanapkę położyć plasterek szynki. Gotowe!


Kanapki, kanapeczki! Smacznego, Kasia ; )

środa, 6 marca 2013

Kurczak pieczony z jabłkami

Kurczak pieczony w całości jest idealnym pomysłem na obiab. Bardzo dobrze komponuje się z owocami. Z jabłkami smakuje rewelacyjnie. Można użyć różnych odmian jabłek, w zależności od upodobań. 

Składniki:

- 1,5kg kurczaka w całości,
 - 4 jabłka (różne)
- przyprawa do kurczaka (Prymat),
- 2 łyżki czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku,
 - 3 łyżki oleju

 
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać kurczaka przyprawami i polać olejem, nasmarować i wkepać przyprawy. Odstawić przyprawionego kurczaka na kilka minut w chłodne miejsce, a w tym czasie należy umyć i obrać jabłka. Pokroić na ósemki i wyciąć środek z pestkami. Kurczaka ułożyc w naczyniu żaroodpornym. Kilka kawalków jabłek włożyć do środka kurczaka, a pozostałe układac dookoła, zalać szklanką wody. Włożyć całego kurczaka do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180°C, przykryć folią aluminiową i piec przez 1,5h. 
W połowie tego czasu można kurczaka przewrócić na drugą stronę. Wyjąć i pokroić kurczaka, polać powstałym sosem.












Smacznego, Kasia : )

wtorek, 5 marca 2013

Papryka faszerowana

Papryczki faszerowane mięsem mielonym. Doskonałe danie na obiad. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego (nie tylko z makaronem). Polecam wszystkim, którzy lubią kombinować z jedzeniem.



Składniki:


 - papryka czerwona i zielona (4szt),
- 500g mięsa mielonego,
- 200g pieczarek,
- cebula (1szt),
- koncentrat pomidorowy (200g),
- sól i pieprz do smaku,
- starty ser (ok.50g),
- olej do smażenia





Paprykę i pieczarki umyć. Od papryki odciąć górną część z ogonkiem, tak aby powstał "kapelusz" (nie wyrzucamy). Oczyścić środek z nasion. Pokroić pieczarki i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, a po chwili dodać pokrojone pieczarki. Mięso mielone przyprawić do smaku i usmażyć na osobnej patelni, kiedy mięso się zarumieni, dodać je do usmażonych pieczarek z cebulą. Smażyć jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Papryki nafaszerować mięsem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200°C. Piec przez ok. 40 min, wyjąć posypać startym serem i włożyć jeszcze na 10-15 min. Gotowe papryczki podawać same lub jako dodatek do ziemniaków. 




Smacznego, Kasia :)
Kulinarny Dzień Kobiet

poniedziałek, 4 marca 2013

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolkę można wykorzystać jako dodatek do obiadu lub po prostu zjeść samą na kolację. Niby nic, a jakie dobre i proste. Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła tak przygotowanej fasolki szparagowej.

Składniki:

- 400g fasolki szparagowej zielonej,
- 2-3 łyżki masła,
- 5 łyżek bułki tartej,
- sól

Fasolkę szparagową umyć i obciąć końcówki z obu stron. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do wrzącej wody dodać fasolkę szparagową i gotować do miękkości. W tym czasie, kiedy fasolka się gotuję należy rozpuścić tłuszcz na patelni i dodać bułkę tartą, smażyć do momentu aż się zarumieni. Po ugotowaniu odcedzić fasolkę, polać przygotowną bułką tartą. 




Na koniec śmieszny stworek dla mojej córci, kiedy tylko go zobaczyła od razu mówiła: am, am. :)

Smacznego, Kasia : )