czwartek, 28 lutego 2013

Murzynek z polewą

Niesamowicie czekoladowy, niezwykle smaczny i wyjątkowo prosty, taki jest właśnie MURZYNEK.  Ciasto wychodzi wilgotne i puszyste, mocno kakaowe z oryginalną polewą, która przypomina lukier czekoladowy. 



Składniki:


- 1 kostka margaryny,
- 1/2  szklanki mleka,
- 1,5 szklanki cukru ,
- 4 jajka,
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki mąki ,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.




 Margarynę, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski(z tego powstanie polewa).Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wsyp do masy kakaowej. Wymieszaj mieszadłami miksera. Żółtka oddziel od białek. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.

Ciasto przełóż do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok.10 x 30 cm. Piecz 50 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia. 





 Smacznego, Kasia ; )

 

czwartek, 21 lutego 2013

Sernik z pianką

Zacznę od tego, że to był mój pierwszy sernik zrobiony samodzielnie. Przygotowanie tego sernika jest bajecznie proste i każdy może go bardzo szybko zrobić sam. Zaletą jest też to, że nie trzeba specjalnie przygotowywać spodu tego sernika. Wyszedł świetny - szczerze polecam !

Składniki: 

- 1,5kg twarogu,
- 2 jajka,
- 5 żółtek (białek nie wyrzucamy),
- 1/2 kostki margaryny lub szklanka oleju,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 budynie (śmietankowe lub waniliowe),
-  1/2 szklanki śmietany,
- cukier waniliowy.

Składniki na piankę:

- 5 białek,
- 3-4 łyżki cukru pudru.

 

Przygotuj tortownicę, wyłóż dno papierem do pieczenia.

Twaróg mielimy dwa razy, ja użyłam akurat miksera. Do twarogu dodajemy kolejno jajka, cukier, tłuszcz(margarynę lub olej), cukier waniliowy i budynie - mieszamy cały czas miksrem, na głdką masę. Gotową masę wylewamy na przyfotowaną wcześniej tortownicę. 

Wkładamy masę serową do rozgrzanego piekarnika i  pieczemy około 50 minut, w 180°C.

W tym czasie z białek ubijamy pianę z dodatkiem cukru. Pianę samrujemy na upiecoznym cieście, ponownie wkładamy do piekarika na 20-25 minut. 

Smacznego, Kasia ; )



 





środa, 20 lutego 2013

Pomysł na... papierus z papryką

Szybkie, smaczne i soczyste danie dla 4 osób. 

 Składniki:
- 4 płaty piersi z kurczaka,
- ziemniaki,
- warzywa lub inna surówka.

Przygotowanie: Obierz, umyj i pokrój ziemniaki. Gotuj ok. 30min, a w tym czasie przygotowuj pierś wg następującego przepisu:
  1.  Na początek rozgrzej patelnię, najlepiej teflonową. Nie dodawaj tłuszczu – nie będzie Ci potrzebny.
  2.  Lekko rozbij pierś kurczaka na grubość 1,5 – 2 cm.
  3.  Umieść pierś na jednej połowie pergaminu, drugą połową przykryj mięso od góry.
  4. Zawinięte w pergamin mięso połóż na rozgrzanej patelni.
    Smaż na średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej lub elektrycznej)
    5 minut z każdej strony
    (PAPIRUS doskonale sprawdza się na wszystkich typach kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych).
  5. Przełóż całość na talerz, pergamin wyrzuć.

    Dodaj pierś do ugotowanych ziemników i podawaj z surówką, ja akurat podałam z warzywami.

    Smacznego, Kasia ; )




środa, 13 lutego 2013

Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Przepis jest bardzo prosty, a do tego ciasto jest bardzo smaczne. Do sezonu truskawkowego jeszcze daleko, a ja mam do zaprezentowania przepis z truskawkami.  Ciasto smakuje wyśmienicie. 


                                                 Składniki na biszkopt: 

- 5-6 jajek ( w zależności o wielkości),
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki ,
- 1  łyżeczka proszku do pieczenia.

 Składniki na krem: 

- 1 opakowanie budyniu,
- 500ml mleka,
- 2 łyżki mąki,,
- 3 łyżki cukru pudru
- 200g masła,

Przygotuj jeszcze:

- 500g truskawek
            - 2 galaretki truskawkowe
- 3/4l wody

Biszkopt:
Białka odzielić od żółtek i  ubić na sztywno. Ubijać stopniowo dosypywać cukier, a potem po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero, kiedy poprzednie połączy się z masą). Następnie po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką. Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekrnika do 180 st.C i piec przez 25-30 minut. Piekarnik wyłączyć i otworzyć, blachę z ciastem zostawić w nim jeszcze przez ok. 10 minut, żeby ciasto nie opadło. Ostudzić.
 
Krem buyniowy: 
Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki i cukru. Garnek przykryć folią spożywczą, żeby nie powstała "skorupka" i zostawić do ostygnięcia. Dodać miękkie masło, a potem po łyżce dodawać zimny budyń, utrzeć na gładką masę.
Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Truskawki umyć i obrać z szypułek, ułożyć na budyń.
  Zalać tężejącą galaretką (przygotowaną z 2 opakowań galaretki rozpuszczonej w 3/4l wody - mniej niż napisane jest na opakowaniu).
Wstawić do stężenia do lodówki. 

Smacznego, Kasia : )

 

wtorek, 12 lutego 2013

Muffiny z nutellą

Bardzo czekoladowe muffiny z nutellą. Szybkie w wykonaniu i doskonałe na każdą okazję.

Składniki (12 babeczek):

- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1-2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 125g miękkiego masła
- 12 łyżek nutelli 


Suche składniki (mąka, cukier, proszek, kakao) wsypać do miski i mieszać. W osobnej wymieszać mleko, jajko masło (tzw. mokre składniki), potem dodać je do suchych, miksować do uzyskania gładkiej masy. Nakładać do 1/2 wysokości foremek, dodać łyżkę nutelli i przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki. Tak przygotwane muffinki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na 20-25 min. Babeczki są pyszne na gorąco, kiedy nutella rozpływa się w ustach.  

 




Smacznego, Kasia : )

Mini karpatki z kremem

Składniki na ciasto: 

- 1/4l wody (1 szklanka),
- 125g margaryny,
- 5-6 jaj (w zależności od wielkości),
- 1 szkl. mąki pszennej (150g).

Skłaniki na krem:

- krem karpatka (Delecta 250g)
- 500ml mleka,
- 200g masła.



Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i chwilę gotować, rozcierając dokładnie masę. Odstawić do ostygnięcia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno jaja i miksować około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nakładać łyżką tworząc owalne kształty, na wcześniej wsymarowaną tłuszczem i posypanej mąką blaszce. Pieczemy ok. 20-25 minut, w temperaturze ok. 180°C, o uzyskania złotego koloru. Upieczone i wystudzone ciastka przełożyć przygotowanym kremem, można posypać cukrem pudrem. 

Przygotowywać krem z przepisu  na opakowaniu, tj. z 500ml mleka odlać 1 szklankę. Rozprowadzić w niej zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotowaać. Do gotującego się mleka  wlać rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotować, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po dokłanym wystudzeniu zmiksować masę z miękkim tłuszczem.


Smacznego, Kasia : )